Tuesday, October 18, 2011

masala ayam dan kentang

rempah dari dhaka...lama tersimpan dalam gobok lemari...semalam kemas-kemas barulah terperasan...

rempah ni eka beli dari dhaka bulan april hari tu...lama dah...nasib baik ok lagi isi kandungannya...lama gak dah expire...tapi sebab dasar kkida ni sayang nak buang benda makan, maka buat jugalah...btw, rasanya masih sedap...
resepinya kkida ikut dari apa yang tertulis kat kotak rempah tu je....bahan-bahannya mudah...selain 3-4 sudu besar rempah masala, bahan lain adalah 1 kg ayam, potong kecil, 2 biji bawang besar, cincang, 1 sudu besar ginger paste and garlic paste, 1 cawan tomato puri...dan 3 biji ubi kentang potong kiub...

cara masaknya:
panaskan 4 sudu besar minyak, tumis bawang besar dulu hingga lembut dan kekuningan, masukkan garlic dan ginger paste dan tumis hingga wangi...masukkan tomato puri dan rempah masala...kacau hingga pecah minyak...kemudian masukkan ayam dan kacau beberapa minit, masukkan 1 cawan air dan garam...masak hingga ayam separuh empuk...kemudian masukkan kentang dan masaklah hingga ayam dan kentang empuk dan gravynya kering...sebelum padam api masukkan chopped coriander leaves dan hirisan halia...
satu penambahan yang kkida buat ialah...hehe....biasalahkan...macam mana pun kkida pasti nakkan gravynya lemak-lemak sikit...so kkida tambahkan plain yogurt dalam 1/2 cawan ke dalam gravy ayam masala ni...dan...ump!  rasanya pastilah bertambah sedap...makan pulak dengan roti naan...pasti menjilat jari...:)
rempah masala ni mungkin boleh didapati kat area brickfields atau masjid india...kalau takda gak mungkin kena gi beli kat bangladesh atau delhi...huhu...

4 comments:

  1. kak ida, saya pun suka masak cam ni masa dok dhaka dulu...memang selalu bubuh yogurt..mkn ngan kaci briyani sedap ni..kalau kat sana memang terkenal ngan kaci briyani@ nasi briyani kambing..:)

    ReplyDelete
  2. salam,
    apa kabar nieza? harap sihat ye...
    kkida ingat nieza salah tulis kaci i/o nasi...hehe...rupanya memang kaci briyani...:)

    ReplyDelete
  3. Salam,boleh tak tolong belikan saya rempah tu . Saya teringin sangat nak cari rempah tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat jalan brickfield, little india ada banyak jual rempah macam ni...

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...