Monday, October 3, 2011

apple crunch

salam,
fuh! terasa macam lama pula kkida tak berentri, walhal baru je dua hari...hehe....memang rasa seperti  terhutang je dengan blog ni kalau lama tak berentri....dan pasti ramai yang rindu ngan tulisan kkida kan!...hehe...
aleh....perasan lebih-lebih pulak kkida ni...walhal takda sapa pun yang kisah...berlambak lagi blog makan kat alam maya ni yang lebih best...huhu...:]
btw, takpalah, perasan tak perasan...rindu tak rindu...teman tak kesah...janji ada yang masih setia nak menatap resepi dan pot pet kkida yang ala-ala ni....:)
oleh kerana tak mau menanggung hutang lama-lama ngan blog ni...petang ni camna pun kkida nak upload juga resepi yang seadanya ni....apple crunch....

wbp, sebelum memulakan cerita makan...kkida nak cerita sikit mengenai kawan rapat we all ni...petang tadi gi lawat beliau kat HUKL (serious illness)...selepas melakukan pembedahan, nampak beliau ceria tadi...
harap-harap Datin H akan terus sihat ye....lepas sihat, kita boleh buat makan-makan kat rumah Jah or my house...Insyaallah....
ok, apa yang kkida nak tayang ni ialah resepi yang simple yet sedap nih....
fillingnya ialah apple...(gala cooking apple) slice nipis dan mix dengan serbuk cinnamon, gula perang halus, garam...gaul rata dan susun atas pastry....taburkan sultanas/raisin keatasnya...kemudian taburkan mixture tepung gandum dengan gula perang halus dan serbuk cinnamon...kalau ada cooking oat boleh taburkan keatas filling ni...since kkida takda cooking oat kkida letak oat clusters mixture....akhir sekali top dengan butter....tutup pastry...sapukan dengan telur dan bakar dalam reheated oven selama 15 ke 20 minit pada suhu 210C...

11 comments:

  1. Salam.kkida sedapnya nampak.kita baru habiskan epal, buat epal pai dan sos epal untuk ikan nak kena beli lagi ni nak buat yang ni pula

    ReplyDelete
  2. Salam kak.. salam perkenalan.. sedap nmpk apple crunch tu.. blh cuba nnti.. TQ~

    ReplyDelete
  3. Ros,
    ni simple resepi je...senang buatnya...:)

    ReplyDelete
  4. kak ida sungguh rajin...eena kalau x jenguk blog kak ida hari2 rasa x sah. btw, kite dekat je kak ida. lalu tmn tun teringat kat kak ida...

    ReplyDelete
  5. As salam Kak Ida.
    Aduh npk sedapnya..

    ReplyDelete
  6. Eena,
    terima kasih...ina lalu taman tun gi kerja ke atau tinggal taman tun...singgah-singgah le kalau ingat ke kkida....:)

    ReplyDelete
  7. Oeya,
    waalaikumsalam...sedap...lagi-lagi kkida yang buat...hehe...

    ReplyDelete
  8. eena mmg dr dulu duduk tmn tun kak ida dr thn 86/87 rasenye. tp yr 92 pindah DU ss21 til now. ahahahaaa malu la nk singgah umah kak ida.... kak ida eena pon org perak :)). i luv ur cook mcm simple....n pasti sedap kan kak ida.

    ReplyDelete
  9. Salam Perkenalan

    terliur nye tgk mcm2 resepi :)
    nak tanya, smua pastry yang akak buat dalam ni guna ready made pastry ke?

    ReplyDelete
  10. salam perkenalan,
    ye kkida guna instant pastry je....kureng rajinlah nak buat sendiri...mana ada jual siap tu kita beli aje....:)

    ReplyDelete