Wednesday, October 26, 2011

apple cinnamon tea cake

salam...lewat kkida berntri hari ni....:)
yelah...bukan boleh ngadap laptop aje 24 jam...takleh kenyang....hehe....

wow!...waduh! waduh! meleleh ayaq lioq tengok kek nikan...memanglah...kkida memang sengaja nak bagi youall meleleh ayor lior....kekekeke...saja nak nyakat...jangan marah ye! kkida ni memang jenis camni suka gurau...hehe....
kkida geram betol...pagi tadi kkida ada snap gambar mak mertua kkida buat kueh masalodeh, step-by-step...ntah macam mana masa kkida upload kat laptop gambar tu tak tercopy sekali...pastu kkida pula terclick 'delete all copied photos'....habis semua gambar masalodeh yang kkida snap terpadam sekali...

...tulah pakai camera murah lagi...nampaknya lepas ni kkida nak kena gi beli camera cap ayam macam cik mat gebu gunalah pula...baru takda masalah dan cantik gambarnye ye mat....:)
btw...bebalik kepada cerita kek ni...entah macam mana...mungkin angin sepoi-sepoi bahasa bertiup dengan nyamannya petang ni...maka kkida tergerak hati nak buat kek ni....lama betul dah kkida tak berkek...ingat last sekali buat masa raya hari tu...dah dekat 2 bulan...rehat betul kkida punya cake mixer and all baking equipment tuh...
resepi ni kkida perolehi dari my AWW cake and slices...lama dah sangat kkida berangan nak buat kek ni...hari ni baru termakbul...

sebenarnya nama kek ni adalah cinnamon teacake sahaja...yang apple tu kkida tambah sendiri...memang tak guna apple resepi asal...since kkida ni memang suka memandai, maka terselitlah pulak buah apple kat tengah-tengah cake tu...yelah benda dah ada...baik kita guna kan!...dan kkida memang suka kek yang berinti camni...dan hasilnya memang sedap...pada kkidalah...yelah dah kita sendiri yang buat takkan nak kata tak sedap pulak...:)
kkida guna gala cooking apple dalam 3 biji...buang kulit dan bijinya dan potong kepada 6 bahagian...
bahan-bahan kek...kuantiti bahan ni kkida double dari kuantiti asal...kalau tak alahai seciput je dapat keknya...sekali ngap je dah selesai:

120g pure butter
2 tsp pure vanilla
1 cup castor sugar
2 eggs
2 cups self-raising flour
2/3 cup milk

1) beat butter and vanilla for 1 minute
2) add sugar and eggs...beat until creamy and fluffy...(macam photo atas ke 3)
3) add flour and milk (selang seli...pukul sebati....photo ke 4)
kkida guna bekas yang kkida beli kat ikea...pertama kali guna...belinye ntah dah berapa bulan...hari ni baru guna...ingatkan kot boleh dapat bentuk love tu...hmmm...takda pun...springfoam pan...

sudukan setengah adunan kedalam baking pan...grease dulu...kkida tak alas pun sebab bekas ni non-stick pan...kalau nak alas pun boleh...gris kertas tu sekali...lepas tu susun apple cam dalam gambar...sprinkle dengan cinnamon powder...kemudian sudukan adunan kek yang lebih tu supaya menutupi apple...
bakar antara 30 ke 35 minit pada suhu 180C hingga kek masak...keluarkan dari oven dan sejukkan kejap...terbalikkan kek dan keluarkan dari baking pan...itulah rupa kek yang dah masak tadi...(dah hampir nak selesai pun...hehe...)...
biarkan sejuk...cairkan sikit butter...berus butter cair atas permukaan kek...kemudian taburkan campuran gula caster dan cinnamon powder keatas kek...serve ketika kek masih suam-suam...hmmm....
jika tak nak letak apple pun takpa...bakar kosong aje...

9 comments:

  1. as'salam Kak Ida

    Lama betul rasanya kak ida betapa kan..kan..kannn. sesekali keluar haaa..tengok kek tu punyalah sedap dan cun sehhh...hehehe.nanti nak gak mencubalah kak. tapi tak nak letak epal takut anak2 semua jakun nak makan n letak tepi buah tu..hehehe

    ReplyDelete
  2. kak ida

    nak tanya ni, susu tu susu segar ker susu cair..

    ReplyDelete
  3. kak kida kita suka anything to dom with apple and cinnamon,.sedapnya kek...

    ReplyDelete
  4. ct, kkida guna susu dutch lady full cream yg kotak biru tu...:)
    jika ct tak letak apple pun takpa...tu kkida tambah sendiri je...

    ReplyDelete
  5. Ros,
    sedap, cobalah ye...simple aje buatnye...:)

    ReplyDelete
  6. malas nak buat, nak mintak skit boleh tak Kak Ida, sikit je :)

    ReplyDelete
  7. "Kellassss Kak ida"... eehehhe sedapnyee

    ReplyDelete
  8. ix...nak cikit boleh...mai la rumah kkida...:)

    ReplyDelete
  9. Lieya...hehe...kkida memang ada kellasss...heeee...:D

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...