Monday, October 10, 2011

acar buah

salam,
acar buah ni kkida buat semalam....buah ni kkida beli masa gi penang bulan may dulu...lama dah...nak buat sari ke sari lupa....semalam baru teringat...

resepi ni kkida perolehi dari dua tiga website yang memang di kenali...iaitu my resipi dan mesra.com dan beberapa blog lagi...kkida compare antara satu dengan lain dan akhirnya jadilah acar buah seperti foto diatas ni...

resepinya:
buah-buahan jeruk....kkida beli kat penang, tapi kat tesco, giant pun ada jual buah-buahan jeruk ni...antara yang sesuai untuk buat acar buah ialah jeruk cermai, betik muda, mangga muda, pelam muda, buah prune, buah kana, pala dan banyak lagi...
- anggaran dalam 3 cawan buah jeruk

bahan rempahnya:
tumbuk lumat;  
4 ulas bawang merah kecil
2 ulas bawang putih
1 inci halia

lain-lain:
2-3 sudu besar cili blender
1 sudu besar serbuk kari daging
2 sudu besar tomato puri
cuka
garam dan gula putih
kayu manis dan lawang
minyak masak
bijan, goreng kering

panaskan 3 sudu besar minyak, tumis bahan tumbuk, cili blender, kayu manis dan bunga lawang hingga wangi...masukkan serbuk kari, tomato puri....kacau sebentar...masukkan lain-lain bahan...gula kena banyak jika nak sedap...cuka sikit aje...jika dah cukup rasa masamnya, tak perlulah letak cuka...
kacau semua bahan sebentar...angkat dan taburkan dengan bijan...
resepi nasi tomato ni kkida pasti semua orang pun pandai buatkan!...kkida ni taklah pandai sangat masak nasi macam ni....ikut-ikut aje resepi kat website...bolehlah nak makan sendiri...kalau nak jamu kawan-kawan segan jugalah...:)

cara masaknya lebih kurang begini...
panaskan minyak sapi...tumis bawang merah (3 ulas), bawang putih (2 ulas), halia seinci (semuanya ditumbuk lumat) dengan kayu manis dan bunga lawang hingga wangi...masukkan 2 cawan beras basmati yang telah dicuci dan ditoskan...kacau 2,3 minit...kemudian masukkan beras tersebut ke dalam rice cooker...masukkan 2 1/2 cawan air dan 1 cawan tomato puri, garam, kiub ayam/daging dan masak hingga nasi kering...
taburkan  raisin, biji gajus, bawang goreng...hidang dengan acar buah, rendang, korma, dalca dll...

oklah habis dah cerita resepi, la ni kkida nak selitkan sikit gambo convo semalam...hehe...
sementara tunggu cucu keluar dewan, sempat opah lelap atas kerusi kecil yang dia bawa dari rumah...yang lain-lain semua dok bersila atas lantai...nasib baik ada handphone canggih peneman kebosanan...
...jika pihak uia prihatin dan sediakan screen tv besar untuk tontonan makcik-pakcik yang menunggu diluar dewan alangkah bagusnya...taklah depa buang masa melangut dan berpeluh ketiak menunggu berjam-jam camni...barulah berbaloi rasanya pengorbanan mereka datang jauh-jauh dari kampung kerana nak meraikan anak buah, cucu, sepupu dapat ijazah...

setau saya screen tv besar tu dah jadi satu keperluan dan akan di sediakan oleh pihak universiti time-time convo macam ni...yelah, sedara mara yang tak boleh masuk dalam dewan pun nak juga tengok walaupun tak secara live...maklong, makngah, pakngah, opah, atok, nenek...bukannya selalu dapat hadiri majlis macam ni...:/

10 comments:

  1. Suka acar buah...lama dah cari resepi...tq Ida kongsi2 resepi...:D

    ReplyDelete
  2. Kalau Kak Ida dok dekat umah saya, mahu je saya anto acar buah yang selalu ada kat rumah saya tu tapi memang tak sesedap kak Ida buatlah..tu acar buah edisi catering :)saya tak berapa gemar tu yang tak ada siapa nak makan di rumah selalunya adik beradik datang depa je amik tapau

    ReplyDelete
  3. ix, meh le hantar rumah kkida...tapikan, kat rumah kkida ni kalau yg dapat free tu memang kurang laku...yg buat sendiri tu garenti habis...:)

    ReplyDelete
  4. Kak Ida, saya tak tau pulak tak ada screen besar. masa saya dulu, ada disediakan dewan besar berhawa dingin untuk keluarga yang tak masuk dewan konvo tengok lintas langsung di screen besar. Rasanya masa time junior saya pun ada juga. Mungkin tahun nie diorang terlepas pandang. Alahai..kesiannya yg menunggu di luar..memang panass kat situ. Kalau nak ke masjid, kena jalanlah pulak sikit...

    ReplyDelete
  5. Aziela,
    tahun ni mungkin rektor baru kot...jadi undang2 pun lain...
    memang sianlah...orang dok KL bolehlah dtg lewat sikit macam famili kkida...tapi yg dtg dari kampung mau tak mau duduk jugalah tengah panas terik tu...nak buat macam mana....teringin nak gi convo...:[

    ReplyDelete
  6. salam kak ida, anak kak ida UIA,architecture jugak ek? adik saya pun grade hari yang sama.. ahad lepas, sesi petang. Maybe adik saya dan anak akak satu kelas @ kenal kan..

    ReplyDelete
  7. waalaikumsalam,
    cer suruh adik tu tengok gambar anak kkida ni...kalau sama kelas mesti depa kenal...:)

    ReplyDelete
  8. kak, dah tanya.. memang kenal..hehe. Kecik betul dunia.. adik saya "Nurul Ain" :D

    ReplyDelete
  9. saya suka jugak masak acar buah..sedap.saya peniaga kosmetik dan injection vitamin c.kalau sapa2 berminat boleh call saya.0194803904

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...