Tuesday, September 20, 2011

yg manis-manis vs yg masam manis...

salam, hari ni kkida tak tau nak cerita-ceriti apa...sibuk memanjang kkida ni....ngalahkan menteri...memang menteri pun...menteri segala menteri...menteri kewangan, menteri kebajikan masyarakat, menteri kesihatan, menteri pelajaran, menteri sumber manusia, menteri pemakanan dan perumahan dan menteri hal ehwal dalam dan luar rumahtangga...hehe...cakap merapu jap...
yang manis-manis ni memang selalu dah kkida buat dan tayang kat blog ni...triple...:)....this is always kids favourite dessert...senang cerita...takda idea apa nak di dessertkan...inilah yang kkida buat...anak suka mak pun suka...ayah kurang sikit...

bottom layer...chocolate cake, custard and can peaches...
atas agar-agar segera....brand dan perisa apa pun ok...kkida guna jele atau nona...

yang masam dan manis pula adalah jeruk mangga muda ni...mangga ni datangnya dari pokok tepi rumah kkida...tak sangka akhirnya ia berbuah lebat juga...yang tanamnya mak kkida hampir 6 tahun lalu...ingatkan ia tak nak berbuah...

...buah dalam foto ni mak kkidalah yang rajin mengaitnya semalam...nak buat jeruk mangga katanya dan hari ini kkida dapat merasa home-made jeruk mangga...sedap...masam dan manis...serta crunchy...
bawah, pokok yang dah sangat tinggi...memang tak tercapailah dek tangan buah yang berada di dahan yang tinggi...kena kait dengan galah...
nampak tak buahnya....mestilah nampakkan....kalau tak nampak tu...alamatnya nak.......huhu....(macam cerita nujum pak belalang pula)...hehe...
 belah dua dan buang biji mangga ni...kemudian rendam dalam air garam semalaman atau 24 jam...
selepas 24 jam....toskan air garam dan gaul buah mangga dengan gula putih pula...(banyak)....letak dalam balang dan simpan dalam peti sejuk...selepas sehari dah boleh makan jeruk mangga tersebut...
manis, masam dan crunchy...tiada bahan pengawet yang boleh memudaratkan kesihatan...kecuali kandungan gula yang tinggi...:)

8 comments:

  1. Ya allah..... menelan air liur baca entry ni. Lagi2 nengok jeruk mangga tu..uwaaaa feveret tu....

    ReplyDelete
  2. sedapnye..terus teringin nak buat jeruk mangga jugak..favourite ni..sebalang boleh habis..hehe
    harini kne comment jugak sbb tgk jeruk mangga..hehe

    even dah lame tak leave a comment kat sini..tp hari2 nana dtg jenguk dapur kak ida tau..hehe

    ReplyDelete
  3. Kkida, org yang tak mengandung pun boleh jadi mengidam ni.

    ReplyDelete
  4. meleleh air liur saya malam2 nih nampak jeruk tuu...hadoii...

    ReplyDelete
  5. tak sangka kkida ramai ropanya yang ngidam makan jeruk mangga...hehe...

    ReplyDelete
  6. Aduh!!!...nyesal masuk blog Kak Ida awal pagi ni...dah kecor air lior sy kak pagi2 ni...huhuhu..tensionnn!!!

    ReplyDelete
  7. ngencessssss!:D
    cantiknya scenery!

    ReplyDelete
  8. nur,
    jangan le nyesal...jeruk je...

    ixora,
    tq...:)

    ReplyDelete