Friday, September 9, 2011

sup telur, fucuk, kentang dan suhun

salam pagi jumaat,
lunch tadi kkida masak ringkas je...rendang ada lagi dalam freezer...tapi dah tak lalu nengoknya apalagi nak menelannya....tak tertelan....oleh itu hanya sup cair macam ni je le yang boleh membangkitkan selera....cara buat sup ni mudah aje...semua orang pun pasti biasa buat sup camnikan...anda boleh samada rebus atau tumis dulu sikit bawang dan sebagainya....
kkida tambah fucuk dan tahu kering, cendawan hitam dan suhun selain telur, carrot dan kentang...tambah kiub, garam, lada putih, daun sup/bawang dan bawang goreng...hirup panas-panas...alangkah nikmatnya...
yang ni pula adalah ayam goreng yang biasa kkida buat....apa yang kkida nak share kat sini adalah elektrik deep fryer yang kkida beli sebelum bulan puasa lagi tapi baru hari ni di rasmikan....bukan apa...bulan puasa tu hari kkida tak larat nak membaca manual instructionnya yang berbelit-belit...sebab apa berbelit...sebab hanya ada gambar je...takda penerangan bertulis langsung...macam orang bisu...la..eeee....puas jugalah nak mentelaahnya...last-last kkida hentam jelah...nasib baik betul....hehe....
paham tak apa yang cuba disampaikan...kkida paham sikit-sikit je...:)
panaskan minyak...susun ayam dalam bekas khas ni dan masukkan ke dalam minyak panas...set time berapa lama nak goreng dan tutup...
resepi ayam ni kkida ada share beberapa entri lepas...cuma kali ini kkida guna tepung beras pula i/o tepung gandum (sebab tepung gandum takda, habis....:) tapi hasilnya adalah ayam yang rangup dan sedap terutama sekali tang kulitnya tu....
kesimpulannya kkida memang happylah dengan letrik frying pan ni....ayamnye cantik...dan tak merecik-recik minyaknya masa goreng...
tu jelah kkida nak share untuk hari ni...btw...kkida baru terima call ada member ajak gi makan-makan kat rumah dia....hmmm....last minute camni...nak gi ke...perut pun dah kenyang...tengoklah dulu ye....:)

4 comments:

  1. salam kak...sungguh practical saya tgk deep fryer ni...mcm tingin gak nak beli...mahal tak kak?

    ReplyDelete
  2. perghhh my favourite lauk tu Kak Ida..aduhyaiiii tgh sabar tak boleh tumpang air liur lagi bila nengok entri Kak Ida ni :D
    ayam tu nampak sungguh tempting!

    ReplyDelete
  3. Haryati,
    harganya rm500, brand tefal...akak suka yg ni sebab tak bulky sangat...dan sangat berguna...

    ReplyDelete
  4. ixora,
    cian...takleh tumpang air liur lagi!

    ReplyDelete