Thursday, September 22, 2011

salad mangga vs salad oren

 salad melayu versi opah vs salad mat saleh versi kkida.....:)
...dan kedua-duanya pun sedap...
salad mangga muda jeruk ni mak kkida yang buat....dia guna jeruk mangga yang dia buat beberapa hari lalu....hiris nipis (elah guna pisau seramik....best katanya guna pisau tu)...kemudian tambahlah lain-lain bahan seperti bawang merah, kerisik, udang kering, cili padi hiris nipis...gaul rata...

memanglah sedap sebab jeruk tu manis, masin....pedas, masam.....selama hari ni kkida memang tak pernah terpikir pun nak guna jeruk mangga sebagai selad....my mum ni memang terorlah kalau bab masak-memasak ni...sebab tulah anaknya ni followwww.....heeeee.....:)
senangnya memotong kulit limau guna pisau seramik ni....memang berbaloilah kkida memilikinya...terima kasih kepada pisauseramik.com kerana sudi mengirim satu kepada kkida...mak kkida pun kata dia nak order satu...Insyaallah later kkida akan beli satu untuk mak ye....hehe....
hiris kepada segmen seperti di atas...buang empulur tengahnya...dan letakkan dalam sebuah mangkuk yang cantik camni....:)
oranges, kiwi fruit dan mango...
bahan seterusnya adalah plain yogurt, maple sirap atau madu, nuts, fresh atau dried mint leaves dan kkida tambahkan raisins sikit...kalau suka youall can add pinch of salt/oat cluster/cereal...
gaul rata camni dan hidang sejuk....hmmm....its really yummylah....:)))

2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...