Saturday, September 10, 2011

roti sardine segera

salam,
petang-petang camni perut minta diisi, maklumlah cuaca redup dan hujan renyai-renyai...tengahari tadi kkida masak ringkas-ringkas je....main rebus-rebus...ikan kembung asam rebus, kangkong rebus, sambal belacan dan ikan sepat pekasam goreng...dan ayam goreng untuk anak-anak...since nothing interesting menu tuk hari ni, kkida pun takdalah nak tayang apa-apa gambo..
bila dah petang mulut terasa nak ngunyap lagi...buka freezer cari apa yang boleh di masak dan di makan...ish! banyaknye roti canai instant kkida beli masa belum raya hari tu...tujuan kkida beli banyak  sebab ingat jika di takdirkan ada tamu senanglah...buat je kari atau dalca dan masak roti tersebut...
since, dah tak lalu nak makan serunding, kkida pun kawankanlah roti ni dengan ikan sardin....kkida guna ayam brand sardin in olive oil...kaleng leper dan bukan yang tinggi dalam tomato sos tu...tuangkan sardin dengan minyaknya sekali ke dalam periok kecil (hancurkan) dan tambahkan sebiji bawang besar cincang...masak beberapa minit hingga bawang layu...ketepikan...
panaskan minyak dan letak sekeping roti canai atas hot pan tersebut...sudukan separuh sardin atas roti canai...dan seperti biasa kkida suka tambahkan sikit cheese...jika tak letak pun takpa...dan sos cili...
tutupkan sardin dengan sekeping lagi roti (cheese tersebut akan bertindak seperti gam melekatkan roti bahagian atas tersebut)...
masak kedua-dua belah hingga garing seperti foto...hidang panas...dapat buat 2 set camni...
.....ni sajalah resepi yang mampu kkida share dengan kalian untuk hari ni...resepi yang bukan resepi...ringkas, sedap dan yang penting mengenyangkan....hehe....jadilah kan!

malam ni ada open house raya kat subang jaya......

5 comments:

  1. salam k.ida.. bagusnya idea ni.. ada gak sepeket roti canai instant dlm freezer nor.. tq ya..

    ReplyDelete
  2. salam nor,
    ada sepeket je, cukup ke...hehe...

    ReplyDelete
  3. a'kum kak.. bagus jg ya idea akak. boleh buat sarapan pagi instant, hehe..

    ReplyDelete
  4. dalam freezer Ix pun ada roti canai instant..copy resepi Kak Ida ni ya..TQVM

    ReplyDelete