Tuesday, September 27, 2011

rich shortcrust pastry

cita-cita kkida akhirnya kesampaian juga...
chewah!....cita-cita apa tu ek!....cita-cita nak buat shortcrust pastry ni la....bertahun-tahun mentelaah buku yang satu ni hingga katam beberapa kali...akhirnya pagi ni terajin pula kkida nak mencuba salah satu recipe pastry dari buku ni...

selama hari ni kkida memanglah rajin juga masak guna pastry....tapi puff pastri kawan yang ready-made tu je lah....hehe...

rich shorcrust pastry sesuai untuk sweet treats...seperti fruits tartlet, cheese tartlets...dll...since kkida ada semua bahan untuk pastri dan fillingnya, maka jadilah...kkida memang plan nak guna cream cheese sebagai filling dan toppingnya blueberry pie filling...sebenarnya kkida buat ni lebih kepada nak test resepi ini...dan alhamdulillah kkida happy dengan hasilnya walau pun seperti biasa kkida bega sedikit bahannya dari resepi asal...:)

nilah rupanya blueberry cream cheese hasil air tangan kkida...hehe....kkida memang tak creative dalam mendekorasi makanan....kira nak cepat siap je....lols...
bahan dan cara buat shortcrust pastry sangat mudah jika guna food processor ni...tak perlu uli menguli dan garenti jadi....nanti ada pulak yang tanya kat kkida boleh ke buat pastri ni tanpa guna food processor...
jawabnya boleh...cuma leceh sikitlah...lagi pun pastri ni nak kena sentiasa maintain under cold temperature, jika uli ngan tangan mesti texture berubah sikit sebab tangan kita ada heat...oleh itu kkida sarankan belilah satu food processor ni....murah je dan banyak kegunaannya...

(foto from google image...food processor jenama philips yang saya guna sekarang)

ok bahan2nya adalah: 2 cawan tepung gandum (kkida guna pastri flour), ayak dengan secubit garam....kemudian masukkan tepung ke dalam food processor...masukkan 125g cold butter (resepi asal suruh letak 150g...kkida tak mau guna banyak sangat butter...tapi youall boleh cuba guna 150g)...potong cube butter tersebut dan masukkan ke dalam food processor dengan tepung tadi...kisar untuk beberapa saat hingga semua bahan bercampur rata dan jadi seperti foto bawah ni...
masukkan sebiji kuning telur dan mix lagi beberapa saat...sambil food processor berputar masukkan 2 sudu besar air ais (sejuk)...mix lagi beberapa saat hingga semua bahan bercampur rata seperti foto bawah ni...
tuangkan pastri ke dalam mangkuk besar dan kepalkan dengan kedua-dua belah tapak tangan hingga jadi seketul doh seperti ini...tak perlu uli...
ikut resepi kena masukkan dalam fridge 30 minit...oleh kerana kkida malas nak menunggu sebab banyak kerja lain lagi...kkida terus terap aje pastri tersebut...letak dalam acuan dan masukkan dalam fridge 10 minit...sementara tu panaskan oven kepada 190C...
keluarkan pastry dari peti ais dan cucuk-cucukkan sikit dengan garpu...bakar dalam oven hingga masak...iaitu sekitar 15 minit...keluarkan dan biarkan ia sejuk sebentar...

buat cream cheese filling...caranya macam kita buat cream cheese filling untuk carrot cake...kkida guna seketul 250g philadelphia cream cheese at room temperature, 2 sudu besar mentega....blend hingga creamy...kemudian masukkan 1 cawan icing sugar (ayak dulu) dan mix till well blended...(foto)
 spoonkan cream cheese filling ke dalam tartlets casing tadi...kemudian letak topping blueberry pie filling...
lepas tu bolehlah ngap terus....hehe....sedap juga makan ketika pastri masih suam-suam...texture pastri ni rapuh tapi tak mudah pecah dan senang di kendalikan...
dan rasanya memang yummylah...lagi-lagi kkida yang buat....kikiki....jangan nyampah ye kkida masuk bakul angkat sendiri....tapi kkida cakap betul...kena cuba sendiri, janganlah asyik telan air lior je....hehe....

15 comments:

  1. Nampak sangat sedap! Tak payah deco pun xpe, yg penting letak filling banyak2, yum!

    ReplyDelete
  2. Kak Ida,nak tumpang telan air liur gak!hehehe
    saya suka pastri2 ni tapi selalu tahan hati (takut sangat gemuk!):D

    ReplyDelete
  3. thanks kak, saya pun dok nak buat tartlet cuma dok tangguh sbb x de acuan so sekrg ni saya dah dapat idea guna acuan lompang (besi) mak saya dan ikut cara2 akak .. so x de alasan lagi ..

    ReplyDelete
  4. serius! memang tengah telan liur pon...

    ReplyDelete
  5. As salam kkida nak tanyalah kkida guna food processor jenama ape dan agak2 berapa harganya..selain dari kegunaan utk meguli pastri boleh tak digunakan untuk memguli adunan roti..terimakasih kak kida...

    ReplyDelete
  6. haizan,
    food processor bukan guna utk uli...macam blender juga...boleh mix cake bater, kisar makanan dll. akak guna jenama philips...harga dalam rm200 + aje...:)

    ReplyDelete
  7. Kkida nampak sungguh sedap.mesti nak cuba buat ni.

    ReplyDelete
  8. salam k.ida...

    bila masukkan cream cheese tu tak yah bakar balik ke??

    ReplyDelete
  9. puan ros kena cuba...sedap...

    nor....lol....

    ReplyDelete
  10. tinie,
    kan kkida ada tulis kat blog tu terus ngap aje...:)

    ReplyDelete
  11. salam kak, saya nk tanya, cream cheese tu kan, selain dr philadelphia, brand ape lagi yang best ye? saya nk buat cheese cake, susah sangat saya nk cari cap philadephia ni..cap lain cam SCS, Tatura tu senang plak..

    ReplyDelete
  12. salam, selain philadelphia ada lagi jenama lain...tapi akak tak ingatlah namanya...kat rak freezer supermarket tu ada display...

    ReplyDelete
  13. akk idaaaa sedapnyer!!uwaaa sy yg kt hstel kmpus ne da dok telan air liur tgk bnda ne..hailaa mmg sedaap gile arh..tp xmmpu laa kak nk beli food prosesscor tuh mhl..if gune mixer boley x?

    ReplyDelete
  14. Fyra,
    takyah food processor...uli dengan tangan aje...macam buat pastry karipap tu...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...