Friday, September 9, 2011

pisang goreng rangup

resepi pisang goreng pun kkida nak share...hehe...bukan apa sebab pisang goreng ni lain sikit dari yang biasa kita makan dan buat tu....mungkin anda pernah goreng pisang camni....tapi takpalah...kkida nak share dengan mereka yang belum tahu lagi....:)
bancuh tepung goreng pisang seperti biasa....kkida campur tepung beras dengan tepung goreng pisang (sama banyak kuantitinya)...tambah sikit garam dan gula jika suka...i/o bancuh dengan air, tepung tu kkida bancuh dengan susu...kepekatannya terpulang kepada anda...jika suka kulit tebal, bancuhan tepung tu biar pekat sikit dan sebaliknya....
panaskan minyak banyak....celupkan pisang (sebarang jenis pisang yang boleh di goreng dan kkida suka pisang awak atau raja) ke dalam bancuhan tepung hingga betul-betul bersalut...kemudian salutkan/lumurkan pula dengan bijirin nestum (original) hingga menutupi pisang keseluruhannya...

since dah ada electric fryer ni...memang sukalah kkida nak buat makanan deep fry camni...sebab bila di goreng ia akan masak sama rata dan pasti tak hangus....Insyaallah....goreng pisang hingga kekuningan...

hidang panas dengan gula atau susu pekat manis...(tapi tak boleh makan selalu ye!)

10 comments:

  1. kakkida...yang tensennye kalau saya goreng pisang camni...masa panas je elok rangupnya..bila dah sejuk mula la lemau...

    ReplyDelete
  2. che su...tu le sebabnya orang selalu kata goreng pisang panas...sebab memang kena makan panas-panas baru lah best...kalau sejuk apa pun memang tak sedap terutama makan deep fry camni...:)

    ReplyDelete
  3. selera kpd pisang goreng dah muncul..dah ni

    ReplyDelete
  4. Salam syawal dan salam kenal kkida.Memang satu kelainan ya.Mesti nak cuba ni.

    ReplyDelete
  5. Tq kak Ida..perrghh dah lama tak makan goreng pisang.

    ReplyDelete
  6. laaaa terlambat buka blog Kak Ida, kalau tak boleh ikut cara/resepi Kak Ida goreng pisang.baru je gorengkan pisang untuk abang.apapun kan ku simpan resepi Kak ida untuk gorengan seterusnya..thank you Kak

    ReplyDelete
  7. salam kak,nk tnya sikit..k.ida de petua x mcm mana nk bgi pisang yg kita goreng tu rangupnya tahan lama.

    ReplyDelete
  8. salam azwa,
    kkida punya petua senang je...masa tengah panas tu terus ngap aje...hehe...tak yah tunggu sejuk baru nak makan...atau pun goreng bila nak makan...(jangan marah ye, kkida gurau je...:)

    ReplyDelete