Wednesday, September 14, 2011

nasi lemak wakmid, karipap dan pancake

salam,
dengan rasa amat bersalah...disini saya menyusun sepuluh jari, minta ampun dan maaf pada sesiapa sahaja yang terlibat dengan syak wasangka saya hari ini...terutama anak beranak wakmid, abang-abang polis dan pelanggan-pelanggan warung nasi lemak wakmid...

malu rasanya kkida nak meneruskan entri ini...tapi takpalah....masih lagi di bulan raya....bulan bermaaf-maafan....

dalam jam 3.30 petang tadi, kkida plan nak gi maxis ttdi nak block my phone number yang kkida ingat dah selamat lepas ke tangan orang lain....namun Allah sayangkan kat kkida ni...nasib baik ajak aiman sekali ikut dan minta ajwad yang hantarkan sebab kat maxis tu susah nak parking...tujuan ajak aiman sebab anak kkida yang tu memang terorlah kalau hal handphone ni...

baru je kkida masuk kereta dan aiman masuk dan duduk kat sit belakang...dia kata..."ha! ni phone mama..." sambil dia tunduk dan ambik phone tu atas lantai kereta sit belakang...

dengan nada separuh jerit kkida pun jeritlah..."Ya Allah....terjatuh rupanya phone mama tadi, mungkin masa ambik atmam tadi...mama break kereta dan handbag tercampak ke belakang..."
rasa sangat happy dan sedih bercampur baur....sebab dah tuduh orang macam-macam dan hebahkan kat fb...

esok pepagi memang kkida nak gi lagi makan kat warung wakmid dan nak minta maaf kat dia dan anaknya yang bantu wakmid berniaga...
sebenarnya tujuan kkida keluarkan handphone tu tadi adalah kerana nak ambik gambar nasi lemak dan teh tarik wakmid yang sedap ni...bukannya apa...kkida nak share dengan youall lah....mungkin niat kkida tu baik, maka kkida dapat balik handphone kkida kan....hehe...(kkida mention abang-abang polis sebab lepas kkida balik ramai abang polis yang makan nasi lemak kat warung wakmid dan depa duduk kat kerusi yang kkida dan hubby duduk...sorry ye...saya minta maaf banyak-banyak...:)

photo atas sekali tulah nasi lemak wakmid yang sedap dengan sambal ikan keli....yummy!

since kkida happy sikit lepas jumpa handphone, kkida pun buatlah karipap petang tadi untuk anak-anak...tapi karipap kkida ni kurang lawalah sikit ropanya sebab kkida bakar dalam oven i/o goreng deep fry...aiman yang suruh bakar aje...taknak yang bergoreng...

pastrinya kali ini kkida guna minyak jagung mazola yang kkida panaskan sebelum campur dalam tepung gandum....tepung 600g dan minyak mazola 3/4 cawan...tambah garam sikit dan gaul jadi breadcrumb...lepas tu tambahkan air suam anggaran 3/4 cawan...tapi masukkan sikit-sikit dan uli hingga dapat doh yang lembut dan elastik...
sapukan kuning telur, cucuk-cucuk sikit dan bake for 15 to 20 minutes pada suhu 180C...
intinya ni memang kkida dah buat lama...simpan sejuk beku...

bawah ni pula malam tadi ada yang nak makan pancake...maka kkida pun buatlah pancake...tapi kkida campurkan chop apple dalam pancake batter tersebut....kkida guna tepung pancake buttermilk betty crocker....sedap...bancuh ikut arahan pada kotak...
sebelum hidang kkida taburkan dengan sedikit icing sugar, cinnamon powder, cold butter dan pure maple syrup...hmmm yummy....
foto pancake ni ntah kenapa...kkida tak boleh nak download semua ke picasa album....jadi ni jelah gambar yang boleh kkida share...
malam ni kkida nak bertandang ke rumah kawan hubby....depa call semalam ajak datang rumah...beraya....:)

10 comments:

  1. haaaaa.... nasib baik dah jumpa. kalau tak melayang lg rm kak ida

    ReplyDelete
  2. yelah chegsu...nyesal kkida tak cari betul2 tadi...dan nasib baik aiman jumpa...kalau tak memang haru birulah kkida dibuatnya...
    banyak number penting dalam sim card kkida tu...:)

    ReplyDelete
  3. alhamdulillah.. dah jumpa balik kan k.ida.. kita manusia kan.. tak leh lepas dr wat silap.. sib baik jumpa semula hp tu. bila hp hilang bukan sedih sbb hilangnya hp tp no2 dlm tu yg paling penting kan kak..

    ReplyDelete
  4. Alhamdulillah..masih rezeki Kak Ida tu..Saya ada baca & komen entri Kak Ida bout BB tu tadi :)

    ReplyDelete
  5. K.Nor,
    betul tu...lecehnya kalau handphone hilang...terutama nombor yang dah berkait-kait dengan online banking dsbnya...

    ReplyDelete
  6. ixora,
    masih rezki kkida, alhamdulillah...

    ReplyDelete
  7. takpe..lepas ni kak ida gantung kat tengkuk cam knor ni ye..rebeh tengkuk dgn kunci rumah and berbagai lagi. pada wak mid n d gang..Moga lebih banyak masyuk rezki ye...;)

    ReplyDelete
  8. alhamdulillah...jumpa jugak hp kakida.selamat duit heheheh

    ReplyDelete
  9. NBK,
    murah rezki wak mid...lepas ni nak kena hati-hati...:)

    ReplyDelete
  10. liemaopurut,
    alhamdulillah...kalau tak melayang duit nak kena beli phone baru...:)

    ReplyDelete