Monday, September 19, 2011

mix beef salad, sengkuang and carrot

salam,
salam pagi isnin...pada kkida isnin adalah kepala hari....hari yang sentiasa segar dan baru...hari yang sentiasa aktif....semua apa yang kkida plan untuk makan dan aktiviti adalah bermula pada hari isnin dan seterusnya bawa hingga ke hujung minggu....

weekend adalah hari-hari yang paling slow dan lembab pada kkida....sebab semua pergerakan pun memang lembab...sebab anak tak gi sekolah...hubby tak gi kerja...makan pun depa tak kisah sangat sebab most of the time weekend ada je jemputan makan kat luar samada kenduri, birthday, saja-saja member buat makan-makan dan ajak kita atau gi makan-makan kat luar....dsbnyalah.....
ok le....tengahari ni kkida nak makan sayur je....ada tiga jenis lauk berasaskan sayur untuk hari ni dan salah satunya ialah salad ni...
since semua bahan ada kkida pun trylah buat salad stail vietnam ni...semalam kkida tengok luke ngu yen, vietnamese chef  yang terkenal tu buat salad ni dan nampak sedap....kkida ingat-ingat lupa semua bahan yang digunakan oleh chef tersebut....tapi lebih kurang camnilah ye...

bahannya:
daging potong nipis...samada daging lembu, kerbau, lamb, mutton atau sejenis dengannya...season dengan salt and pepper dan goreng stir fry hingga keperangan...
carrot...sagat halus
sengkuang....sagat halus
daun pudina dan ketumbar....hiris halus
cili padi...hiris halus
kacang...goreng tanpa minyak...since kkida takda kacang, kkida guna biji gajus
lemon juice atau cuka makan...
perisa atau fish sauce, garam dan gula secukupnya...
mix all ingredients dalam satu bowl dan gaul rata....seeloknya masa nak makan tu baru campurkan semua bahan...
sedap tau....rasanya masam, manis, pedas....ada daging dan sayuran...complete meallah kiranya...dan pasti sesuailah kalau nak kurus...hehe....

1 comment: