Wednesday, September 28, 2011

mee maggi dengan kuah kari ayam

salam,
pagi ni rasa ceria pulak....sebab tu pepagi lagi kkida nak berentri ni...:)...mungkin sebab malam tadi kkida dinner mee maggi je kot...hehe...

yelah...malam tadi kkida tak tau nak dinner apa...nasi macam tak jalan je...kkida teringat anak kkida eka kata dia ada makan mee kat satu kopitiam tu (ntah apa nama kopitiam tu kkida tak tanya pula...)...eka kata dia makan dried yellow noodle dengan kari ayam kering...tak banyak gravynya....

since takda mee basah atau mee kering jenis lain kkida pun guna jelah mee maggi...buat kari ayam sempoi camni...ayam tu kkida potong kecil-kecil, kemudian tumis macam tumis kari ayam biasa...kkida buat sikit aje sebab dah petang...tak payah kentang atau lain bahan sampingan...hanya ayam semata-mata...
kemudian kkida goreng tahu dan frozen crab stick dan celur sayur sawi....rendam sebentar mee kering maggi dalam air panas...letak semua bahan dalam mangkuk dan tuangkan kuah kari ayam atasnya...tak perlu banyak sangat kuahnya...nanti tak sedap...tabur daun bawang dan bawang goreng...kalau suka perah asam limau atau makan dengan jeruk cili....simple dan sedap.....hehe....
inilah salah satu cara nak makan maggi jika tak mau guna perencahnya yang banyak msg tu...

7 comments:

  1. Salam kak ida...saya nak cuba idea kak ida ni....suami saya tak suka makan mee maggi...mana tau yang ni dia nak try....TQ kak

    ReplyDelete
  2. waahh..idea baru nie kak ida. Saya nak cubalah nnt. Kalau masak maggi, memang saya tak berpa suka guna perencah dia...

    ReplyDelete
  3. saya dah pernah buat dah....sedapp...cam mee kari jew...:)

    ReplyDelete
  4. ezzah kalau tak suka mee maggi boleh guna mee lain...

    ReplyDelete
  5. Azila,
    perencah dia memang banyak msg...tapi tulah penyedap namanya...

    ReplyDelete
  6. salam kak ida...huhu,nampak sedap beno leerr...

    ReplyDelete
  7. lamanya tak beli mee maggi kui3

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...