Friday, September 30, 2011

cokodok tapai ubi kayu

salam, lambat kkida upload gambar hari ni...cucuq ni kkida buat semalam sebenarnya...tapi ni baru sempat kkida nak tayang...

seharian hari ni kkida dok ngadap laptop mencari info (transport and accomodation) about Perth...tapi macam blank aje kepala otak kkida ni...tak tau mana nak mula dan mana nak start...hehe...

actually lama dah kkida berangan nak jalan Perth...punyalah pujuk cik abang kkida tu...dia tak nak gi Perth, katanya "takda apa kat Perth tu, baik gi Korea tengok snow lagi best"...

hmmm...kkida tak minatlah pulak nak ke Korea...dah 2 kali kkida kesana...selain Nami Island takda benda sangat nak tengok kat Korea tu unless kalau suka shopping (tapi wrong timinglah kalau nak shopping hujung tahun kat korea, semua baju tebal je)...dan masa tu memang sejuk ngelugutlah cuacanya...lagilah tak boleh nak enjoy the trip...

so, pagi ni kkida tak peduli, kkida cakap kat dia kkida nak book juga tiket ke Perth...kalau dia tak nak gi kkida gi sendiri....hehe... (acah je tu...mana berani jalan sendiri kat tempat asing camtukan...:)...after bagi reason yang sangat solid...my dh pun ngalah...lol....dia pun hulurkanlah duit plastik ke kkida...hehe...

airasia ada tambang murah sekarang ni...tapi taklah juga murah...campur itu ini (tax, baggage, food) lebih rm13k jugalah jumlahnya...tu belum lagi transport dan accomodation....tapi patut jugalah...ramai...7 orang..jika nak murah kena gi jalan dekat-dekat jelah...samada indonesia atau thailand...huhu....tapi kkida ni tak lalu dah rasanya nak ke tanah seberang tu...serupa je keadaannya dari medan hingga ke bali....eka ajak gi Makassar i/o Perth...kkida kata please kak mama dah nak muntah dah makan nasi padang dan pecel lele...:]....bangkok belum sampai lagi...one day maybe....
semalam kkida buat cucuq ubi kayu ni...kkida pernah buat sekali, tapi yang tu guna ubi kayu biasa...yang ni special sikit sebab kkida guna tapai ubi....lenyek-lenyekkan hingga hancur...tambah garam dan gula serta sikit tepung...

bulat-bulatkan cam foto ni...mula-mula kkida ingat nak goreng plain je...tapi takut tak cantik hasilnya...so kkida bancuh tepung goreng pisang adabi...celupkan dan goreng dalam minyak panas...kkida cakap betul...memang sedap sangat cucur ni berbanding cucur ubi kayu plain...sebab texturenya tu lebih creamy, ada rasa masin dan manis serta crunchy bahagian luarnya...tak caya cuba buat sendiri...:)))

5 comments:

  1. Seronoknya Kak Ida na gi vacation ya..Murah rezeki Kak Ida berpeluang melancung ke luar negara..Saya ni entah bila, pergi Bangkok dulu tu pun sebab Boss yang bawak, pergi sendiri belum mampu lagi :)

    macam ketuk ubi pulak nampak

    ReplyDelete
  2. kak ida, kat pasar tani saya, stadium shah alam ada jual tapai ubi goreng. tp dia wat plain je. pkai ubi tu yg jugak. so mmg nmpk cam ubi kayu betol lah. dia pkai tpg beras cmpuran. then dia cmpur oat ckt. mmg laris lah. sedap. sbb sy urus setianya dpt lah mkn free. hehehe...

    ReplyDelete
  3. ix,
    insyaallah...satu hari nanti ada rezki tu...kalau tak dapat jalan pun takpa...asal dapat tunai haji satu hari nanti...:)

    ReplyDelete
  4. Wah! Camni pon Kak Ida boleh jadikan cekodok.. mesti sedap kannn..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...