Monday, September 26, 2011

cerita letrik dan kerabu togeh...

salam...
lately kkida rasa macam nak relax je dari dunia blogging ni...dalam kepala tu dok berkata-kata sampai bilalah aku ni nak tulis blog camni...macam takda benda lain nak buat....:o

tapi tulah...after few hours buat-buat tak nampak..seolah macam ada magnet yang menarik-narik jari suruh kkida onkan laptop ni dan otak pula suruh juga mata gi jengah ke blog ini...

...lagi pun bila kkida ingatkan ramainya kenalan di awang-awangan yang dah mesra dengan kita rasa macam rugilah pulak kalau tetiba stop dari menulis kat blog ni...

hari ni pula kkida jadi ngelibang-ngelibu akibat masalah letrik rumah kkida ni....bukan masalah TNB...tapi masalah akibat ada kipas kat hall yang trip semalam...sepanjang siang semalam ok lagi...tapi malam tadi satu phase dari 3 phase letrik buat hal...dan sepanjang malam tadi my dh tak tido lena...3,4 kali dia bangun kerana nak onkan main switchboard yang menendang...

tengahari tadi baru wireman/letrikman datang dan cari apa masalahnya dan maghrib tadi baru settle... (harap-harapnye janganlah malam nanti letrik ni buat hal lagi...)...
sebagai persediaan...petang tadi kkida ajak hubby gi beli 2 extension wire sepanjang 12 meter....bukannya apa....jika jadi lagi macam semalam kenalah kkida sambung extension wire dari atas (hall kat 2nd floor-2nd phase) bawa ke bawah untuk fridge-fridge kkida yang penuh dengan barang makan sejuk beku dan yang tak sejuk beku...kkida pulak gatal gi beli macam-macam kat tesco pagi tadi...lupa yang ada masalah letrik kat rumah...huhu...

....terasa macam susah sangat bila kekurangan sesuatu kemudahan seperti ini kan...dah terbiasa dengan segala kesenangan...bila takda air dan letrik kejap je dah stress....bayangkan jika satu hari di takdirkan kita di timpa musibah seperti kebuluran di somalia, peperangan di palestine, gempa di jepun dan tsunami di indonesia...bukan setakat letrik dan air yang terputus...segala-galanya akan musnah...
Na'uzubillah...haruslah kita sentiasa bersyukur dan sentasa redha dengan apa je masalah sikit-sikit yang kita alami...(peringatan untuk diri kkida sendiri...tak mau merungut-rangat sesangat jika masalah sikit-sikit camni...:)
ok, masuk bab makan-makan...celoteh kat atas tu selingan je...hehe...kerabu ni mak kkida yang buat (huh! mak lagi)..:D...mak kkida buat last week...hari ni baru ada kesempatan nak tayang kat sini....mak kkida pun dah gi kuantan rumah my sis semalam...

...mak kkida memang suka makan camni...tu le sebabnya dia rajin buat...kkida ni kurenglah rajin sikit...:)
sebenarnya taugeh tu dah agak lembik sikit, tapi masih elok...kalau ikut kkida memang tak mau guna dah...since mak kkida tengok elok lagi dia kata "bak sini mak buat kerabu"....kkida kata suka hati maklah...taugeh tu dia celur sikit...kemudian dia campur sotong, kerisik, bunga kantan, bawang merah dan cili padi merah...perah asam limau...dan akhirnya kkida yang terlebih ngap banding orang lain...:)))

10 comments:

  1. Kak Ida, tolonglah. Please do not stop blogging and pot pet here..gonna miss your cerita ceriti like a hell nanti!
    dolu2 masa saya kecil2 tinggal di kampung, tak ada semua kemudahan air dan api, tapi ok je, survive eikk...seingat saya, saya dah masuk sekolah menengah baru ada air keluar ikut paip besi, ada cahaya keluar dari kaca..Syukur Alhamdulillah

    ReplyDelete
  2. jangan la stop dulu kak ida...kite baru nak kenal2...

    ** airtangan mak memang spesial kan? mak goreng ikan pun syedapppp

    ReplyDelete
  3. kak ida jgn lah stop....saya dah sayang dgn blog 1001 resepi kak ida..tiap tiap hari mesti macam magnet juga nak buka....resepi kak ida pun saya belum puas cuba..

    ReplyDelete
  4. salam akak, selama ni sy silent reader je.tp ari ni nk komen.jgn la benti...klu akak malas pon koman2 seminggu sekali je la berblog.hehehe..serius blog akak bg inspiration wat sy yg bru nk mula idup ni try2 masak.kekadang blk keje nk masak ape tak tau, b4 blk tu surf dulu tgk..then beli brg yg xde.then masak.my bakal sommi tu pon suke sy try masak itu ini.hehehe...sbb di ajd tukang pemakannye...!

    ReplyDelete
  5. ixora...suka ek pot pet kkida...:)
    thanks...

    ReplyDelete
  6. cek su...air tangan mak terbaik...Insyaallah kkida akan cuba terus berblog selagi terdaya...:)

    ReplyDelete
  7. Ezzah...tq...kkida juga suka gi lawat blog ezzah...:)

    ReplyDelete
  8. nura...terima kasih kerana cuba resepi kkida...selalunya mesti jadi kan...:)

    ReplyDelete
  9. Love your pot pet session, jgnla stop blogging kak Ida, terhibur dengan coretan Kak Ida....resepi Kak Ida pun ada yg sy dah cuba, alhamdulillah mmg jadila kak...

    ReplyDelete
  10. Nur suka kkida punya pot pet...thank you...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...