Monday, August 22, 2011

mini trifle...

kkida re-entri semula dessert ni...make it as an individual entri...kkida memang suka letak banyak food photos sekali dalam satu-satu entri...bukannya apa...senang sekali jalan je...hehe...tapi tak berapa praktical sebab susah nak di kategorikan...so today onwards kkida akan letak setiap entri hanya satu resepi atau menu sahaja....easy untuk youall to search for the recipes...:) 
mini trifle atau trifle dalam satu bekas besar lebih kurang sama cara buatnya...cuma mini trifle ni lebih praktical lagi dan nampak lebih kemas...
 
resepi trifle kkida senang je...lapisan bawah sekali kek coklat gulung atau rich chocolate butter cake (ready-made punyalah...senang)...kemudian siramkan sikit kek tu dengan juice dari tin buah peach...lapisan kedua adalah kastard....ready-made atau buat sendiri...resepi kastad ni kkida pernah buat banyak kali...kena searchlah ye...bila kastad dah keras letakkan buah peach keatasnya...masak agar-agar atau guna instant mix jelly...tuangkan pelan-pelan keatas kastad/peach...sejukkan dalam peti ais...sedap...

6 comments:

  1. akak beli peach tin jenama apa ek? selalunya orang beli, rasanya masam (>.<)

    ReplyDelete
  2. selalunya akak beli steffi's choice.

    ReplyDelete
  3. Kak Ida, your mini triffle catched my eyes... comelnya acuan tu... admire lah kat acuan tu... boleh tahu tak, kat mana kak ida beli acuan tu? saya mmg selalu buat triffle , tapi saya buh kat dlm bekas besar... bila nak makan main ceduk pakai senduk je...

    ReplyDelete
  4. DP,
    comelkan acuan macam tu...cukup untuk sekali makan...kkida beli kat tesco...3 for rm5 jika tak silap kkida...

    ReplyDelete
  5. salam k.ida,saya dah try sblm puasa ari tu bwk kt opis.ramai yg kta sedap.thx ye k.ida.cuma kastad yg sya buat tu warna kuningnya kuat sgt..dh nk sama dgn warna buah pic tu.sya beli brand lady's choice.k.ida beli brand pe erk?

    ReplyDelete
  6. azwa,
    kkida guna tepung kastad dalam tin kecik tu...tapi memang kuning warnanya...takpalah, asal sedap...jellynya azwa guna warna merah...

    ReplyDelete