Saturday, August 13, 2011

pastry sosej

salam,
tamatlah sudah puasa hari ke 13...semalam kkida termiss, takda gambar juadah buka posa...rugi gak sebab semalam adik kkida datang buka posa...gambar depa semua kkida dah snap...tapi bila upload kat laptop semua ntah kemana...takpalah, takda rezki nak masuk ke blog kkda...hehe...
petang ni iftar kkida buat makanan ringkas-ringkas je...otak kkida ni kekadang pun blank, tak tau nak masak apa....sesetengah orang tu kkida tengok senang je nak buat makan...anak-anak depa makan semua....asam pedas, lemak nenas ikan masin, kerabu dsbnya...senang camtukan...

ketika dok tinjau dalam freezer mencari apa nak dimasak untuk buka posa, kkida ternampak pastry kawan jenis terbaru ni, sausage pun ada....maka kkida pun buatlah apa yang patut dengan kedua-dua bahan ni...tengoklah step-by-stepnya kat bawah ni yek!
sausage ni jenis apa pun ok...since sausage ni panjang, kkida potong dua...
pastry kawan ni kkida bahagi kepada empat bahagian...
kkida letak sikit bbq sos dan cheese...letak sausage dan gulung je pastri tu...
spray dulang bakar dengan cooking spray dan susun pastry sausage tu dengan bahagian cantuman ke bawah...sapukan dengan kuning telur dan cucuk-cucukkan dengan garpu atau pisau supaya ketika masak nanti pastry tu tak pecah...
bakar selama 25 ke 30 minit pada suhu 180C....camnilah rupanya....gambar ni jadi kuning sangat sebab ambik gambar bawah lampu kuning...kat luar hujan lebat tadi, tak boleh nak ambik gambar under cahaya natural....dan ditambah pula dengan kuning telur yang golden tu...

anak-anak kkida sukalah makan benda camni...licin...tak sempat kita nak rasa...hehe...
since ada tahu kat dalam peti ais (tak ingat taun bila kkida beli...:)....kkida pun buatlah sambal tahu dengan ikan bilis...sodap weh!
kari tekari...takda benda lain ke kkida ni nak tayang....hehe....habis dah itu je yang laku, itu jelah yang kkida masak....kari ni makan dengan roti jala...hmmm....roti jala lagi (malas dah kkida nak tayang gambarnya...nanti jemu pulak orang tengok...:)

itu jelah hidangan buka posa kkida petang ni, dessertnya bubur kacang semalam....lol....memang malas sungguhlah mood kkida hari ni....tak tau kenapa...ingat nak buat muffin guna baking pan yang baru beli kat ikea semalam.....tapi dik nafsu kurang rajin kkida membuak-buak hari ni...maka kita tangguhkanlah dulu yek...tengoklah jika mood bagus esok...:)

6 comments:

  1. best juga nampak pastri bersosej tu..nak cubalah resepi Kak Ida ni, bebudak & ayahnya suka sangat sosej..thanks Kak Ida!

    ReplyDelete
  2. sedapnya. nak try buat la esok :]

    ReplyDelete
  3. salam,aunty kida..yey:) best2...lepas ni nak cuba:) aunty,aunty sidah ade order dolls,untuk aunty juga ade:) aunty minat design doll yang mane ye?balqis nak beri 1 pada aunty sebagai tanda terima kasih pada aunty^___^ thanks,aunty...sebab resepi2 aunty semua best

    ReplyDelete
  4. salam balqis,
    terima kasih...jika balqis nak beri, aunty nak doll yang aunty letak gambarnya kat entri hari tu...yang bulat warna pink tu....comel...nanti kalau dah dapat bolehlah aunty tayang kat blog aunty ni...hehe...

    ReplyDelete
  5. wsalam,aunty:) okay,aunty..yang blat2 tu ye..hehe..aunty sidah ade order tau,t balqis pos trus saje kat aunty sidah ea^__^ THANKS A LOT,AUNTY:) by the way,pizzzzza tu sgt2 menarik:) tapi oven dirumah,rosak plak..dapat oven baru nanti,balqis nak try pizza pula:) hehe..

    ReplyDelete