Tuesday, August 23, 2011

hazel and almond cookies

hari ni kkida memang sangat letih...tulah seharian ni tak beronline....pagi tadi ntah kenapa kkida mendapat bisikan sang putri menyuruh kkida bangun dan buat biskut ni....lalu kkida pun tanpa berlengah selak kain selimut dan bingkas bangun...keluarkan butter, kacang hazel dan almond...tepung, gula, telur dan sebagainya...maka terjadilah adegan uli menguli dan gentel menggentel doh biskut selama beberapa jam...:o 

memang kkida sangat respect kepada mereka yang punya ketekunan mengadap doh dan oven berjam-jam setiap hari untuk membuat biskut dan cookies ini...memang berbaloi jika hasilnya adalah cookies yang cantik dan sedap...

resepi biskut ni kkida ambil dari basic resepi biskut semprit buku resepi lama mak kkida...dari resepi tersebut kkida tambahkan ground hazelnut dan ground almond yang kkida toast dulu dalam oven...walau pun biskut ini tiada rupa, tetapi rasanya....memanglah sedap...mana tak sedap....terdapat ground almond dan hazel yang menghasilkan doh yang berkacang dan wangi...

jika anda teringin nak cuba ini bahannya...

85g gula castor
1 biji telur
113g mentega
2 sdt vanilla esen
2 sudu besar susu pekat manis
200g tepung gandum (kkida guna pastri flour)
2 sudu besar cornflour
1.5 sdt baking powder
1/2 sdt garam
1/2 cawan ground almond
1/2 cawan ground hazelnut

dengan menggunakan hand mixer pukul telur dengan gula dalam 2 minit...masukkan butter dan pukul hingga sebati...masukkan vanilla, susu pekat dan gaul sebati...masukkan bahan kering yang telah diayak...gaul lagi dengan hand mixer hingga bercampur rata...akhir sekali masukkan ground hazel dan almond...gaul hingga semua bahan menjadi doh yang lembut...

dengan menggunakan sudu kecil, scoop doh keatas baking tray...bentukkan doh supaya bulat dan cantik...sapukan kuning telur dan taburkan dengan kacang almond...bakar pada suhu 170C selama 10 minit...atau hingga kekuningan...sejukkan dulu sebelum di masukkan ke balang kueh...

tengah kkida dok bakar kueh, Natrah yang pernah sewa rumah kkida VM tahun lalu call nak masuk hari ni juga...sebelum ni Natrah ada contact tru email bertanyakan berkenaan VM...kkida ingatkan dah tak jadi sebab dia senyap je...tup tup dah sampai depan VM dia kata boleh ke nak masuk there and then....
laaaa....awat camtu cek Natrah oi...kena la bagi kkida time to kemas itu dan ini...:)

nasib baiklah my cookies dah habis di bakar...so kkida tinggalkan jap dapor yang separuh kapal pecah tu dan berkejar gi VM dengan bibiks utk kemas sikit mana yang perlu...kul dua settle dan depa pun selamat beristirehat...hehe...
balik rumah, solat dan terus gedebum....esok kkida nak kena gi cari biskut tunjuklah nampaknya...hehe...ada sesiapa nak supply cookies/kueh raya kat kkida tak?....kkida nak beli...serius ni...-+x$=?...:)

No comments:

Post a Comment