Monday, August 8, 2011

frozen pie, dhal, capati and cendol

salam,
tamat sudah puasa hari kelapan...tinggal 21 atau 22 hari lagi...semakin hari terasa semakin hampir kita kepada Syawal...:)
menariknya puasa tahun ni kkida banyak main instant-instant je...dan salah satu daripadanya adalah chicken pie atas ni...frozen chicken pie beli kat jaya grocer (halal punya)...makanan seperti ini memang sesuai dan digemari dek anak-anak saya...terutama ketika bersahur....dalam keadaan mata terkebil-kebil...depa suap je pie ni ke mulut dan kunyap pelan-pelan sambil mata separuh pejam...hehe...kalau ikutkan memang depa tak mau bangun sahur...tapi dek kerana ayah berulang-kali panggil suruh bangun, maka dengan tergaru-garu kepala depa bangun jugalah...:)
buka posa tadi kkida instant lagi...heeee....capati instant pulak kali ni...tapi dhal tu tak instant lah...mana sedap dhal instant...yang tu sendiri bikin punya...senang je stail kkida masak dhal...rebus je kacang dhal dengan daging atau ayam (bertulang) dan sikit rempah kari daging, halia diketuk sehingga kacang dhal empuk dan daging/ayam juga empuk...atau anda boleh rebus berasingan...

bila dah empuk masukkan santan dan tambahkan air jika perlu...masukkan garam dan perisa...jika suka anda boleh tambahkan terung, kentang, carrot, kacang panjang dsbnya... masak hingga semuanya lembut/empuk..pelahankan api ke minimum...

tumbuk/hiris bawang merah, putih, halia....panaskan minyak sikit dalam kuali dan tumiskan bahan hiris ini dengan daun kari, kayu manis, lawang dan cengkih...bila naik baunya dan kekuningan tutup api...tuangkan semua bahan tumisan ini termasuk minyaknya sekali kedalam kuah dhal tadi...kacau kejap dan tutup api...ini namanya tumis darat...iaitu tumis kemudian...hidangkan dengan roti canai, capati dan nasi...
bawah ni, bukan instant, tapi recycle...hehe...macaroni lebih 2 hari sudah, kkida panaskan dan tambahkan meatball (instant lagi...), sos, cheese dan sebagainya...masih laku lagi rupanya...sebab ada meatball...
atas ni pun instant juga...hehe...instant soya milk....brand VSoy...ia lebih sedap berbanding soya milk brand lain...rasanya pun tak begitu manis....untuk kali ini kkida tambahkan cincau dan cendol kedalam soya milk ini, tak perlu tambah gula/sirap...sedapnya bila tengah dahaga...
itulah lebih kurang apa yang kkida makan buka hari ni selain nasi putih dan rendang seha for my dh...

subuh tadi tatkala kkida go tru my blog ni...kkida ternampak komen dari seseorang yang kkida suka...bukan suka apa, suka sebab adik ni kreatif....umurnya sebaya dengan anak kkida hani...SPM 2008, dari blognya kkida dapati dia dapat keputusan cemerlang SPM 2008 (10A aliran sains)....tapi kerana minat dengan seni dia masuk kursus Art and Design, ITM....mak ayah kata ok, tapi orang kelilinglah yang pelik dan kata ngapa ambik aliran macam tu...pada depa kalau 10A tu kena jadi doktor, loyar, majistrate, insiniur atau accountant...

bila bercakap mengenai keputusan periksa dan kecemerlangan akademik ni, teringat my friend Najat pernah sembang...
"since my school reunion  hari tu, my persepsi mengenai hal ni dah berubahlah Zu...most of us yang boleh dianggap cream of the cream masa sekolah dulu datang reunion bawa kereta biasa-biasa je....tapi kekawan yang masa sekolah dulu tak menyerlah langsung (tak pandai)...datang dengan kereta yang menjalar, yang memang tak mampulah orang kerja makan gaji nak pakai...seganlah pulak rasanya...:]"  

itulah rezki namanya....orang jual besi buruk pun boleh hidup senang, janji kena usahalah...betul tak?

berbalik kepada cerita adik comel yang komen blog kkida ni pagi tadi, namanya Balqis...cuba gi lawat blog Balqis ni...kkida pasti mesti semua orang pun suka dengan hasil kerja tangan Balqis ni...aunty ida percaya satu hari nanti Balqis akan menjadi seorang usahawan yang berjaya...soft toys entrepreneur...Insyaallah....



No comments:

Post a Comment