Monday, August 22, 2011

countdown to aidilfitri...7 hari lagi...

salam,
hanya tinggal 7 hari lagi kita akan menyambut aidilfitri...walaupun usia dah hampir separuh abad camni, kkida masih lagi terasa seronok bila menjelangnya saat ini...mak budak lebih sibuk dari bebudak...anak-anak relek je...maknya dok mengatur hari dan plan itu ini apa yang patut di buat dan disediakan...

memang banyak benda yang mesti kkida take into account...percaya tak yang till today anak-anak kkida (termasuk mak ayahnya) sorang pun tak beli baju raya lagi...sebabnya?...sebabnya adalah kerana kkida ni kepala dalam segala hal...kalau mama diam buat tak tau...depa pun relax jelah...dah berbuih mulut suruh pi cari sendiri baju melayu dan sebagainya...depa buat tak reti je...tak payahlah depa kata...nampaknya kkida jugalah yang nak kena hangkut depa pi beli...by this weekend kena gi cari jugalah...mana boleh tak payah...

selain tu, benda lain pun kkida nak kena take care juga...terutama sekali benda makan...nak kena pi cari (beli) dan store bebanyak...itu memang keutamaan...budak-budak kampung ni adalah tamu kkida yang paling ramai setiap kali raya...ada lebih 50, 60 orang hari pertama raya...tak tau anak sapa...tapi memang camtulah ...raya nilah depa nak terjah rumah orang yang depa tak kenal...kalau tak raya mana depa berani...habis je solat raya...memang kena bersedialah...jap lagi sampailah segerombolan budak-budak dengan motor...dari yang baru pandai jalan hingga yang dah lepas sekolah menengah...:)

pernah beberapa kali kkida perasan...ada yang datang sampai 4,5 kali...hehe...takpalah...murah rezki jamu budak makan dan bersedekah duit raya...setahun sekali apa salahnya...

dan mulai hari ni hingga beberapa hari akan datang bermulalah operasi ulang-alik kkida ke tesco dan giant.. tadi kkida angkut air botol ni dulu dari tesco...air ni untuk jamu budak-budak...senang kerja, sejukkan je dalam peti ais...bila nak minum ambik keluar satu-satu...
dan hari ni juga kkida takda masak sebarang hidangan special (macamlah hari lain tu special...lol)...keluar dari tesco tadi kkida terpaksa lalu kat kedai ayam ni...hehe...

since dah lama tak makan ayam ni...kkida pun belilah famili meal set ni...ya rabbi...mahal bebenolah regenya...walhal ayam sekor baru rm15 je...tambah 1 large coleslaw and 1 large mash potato, air juice sebotol dan friesnya boleh dibilang dengan jari...RM52...memang depa sembelih kita betullah KFC ni...:0
selain tu kkida goreng ni...makanan kegemaran ajwad...chee cheong fun...dengan udang dan kerang...
nasi semalam kkida goreng je...jangan takda nasi langsung...hehe...
instant mushroom soup dan garlic bread...kawankan dengan ayam tu...
tulah makan buka kkida hari ni....selain buah honey dew dan air jus lemon....

esok memang banyak benda plan nak buat...rasa macam tak cukup tangan dan kaki pulak...

2 comments:

  1. terasa2 jugak beberapa hari ni nak p berbuka kat 'kedai ayam' tu hihihiii tp risau pulak lepas tu nnt sibuk juga p carik nasi sbb dah biasa bbuka dgn nasi...

    *ujung minggu ni pun saya baru nak sibok2kan diri cari baju raya utk diri sendiri,suami dan anak2... berasak2lah nampaknye.jom kite!!! :D

    ReplyDelete
  2. haik! kkida ingat kkida sorang je takda baju raya lagi, ropanya ada gak geng yang belum beli lagi...jom le...kita capai je mana yang muat...hehe...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...