Wednesday, August 10, 2011

bukan biskut raya....

salam,
pagi ni, masa tu belum datangnya angin dan ribut yang kuat...tetiba kkida teringat nak cuba buat cookies dari resepi yang terdapat pada blog 1001resepi ni...ada banyak resepi yang kkida entrikan kesini tanpa kkida cuba dulu...kebanyakannya dari buku resepi lama mak kkida...resepi 40 dan 50an...
selalu kita dengar orang kata  "apekehalnya kau ni, angin takda ribut takda, tiba-tiba je............."
tapi tatkala kkida melangut depan oven menunggu biskut masak...tiba-tiba angin ribut taufan datang, kuat bukan main...bekejar si elah dan si kayim mengejar kain baju yang berterbangan...hehe...pastu baru kkida teringat...hmmm.....mungkin sebab 'out of the blue' kkida rajin pula nak buat biskut ni....lol....:)

sebenarnya ni bukan biskut raya...lama lagi nak raya...kkida saje nak test resepi ni dan mungkin kkida dapat beri idea pada mereka-mereka yang tengah mencari resepi biskut raya...kkida memang sangat tak rajin berbiskut banding buat kek...kerana...contohnya tadi...dekat nak 3 jam kkida mengadap doh biskut ni dan dapur jangan nak cakaplah...camnilah rupanya....hehe...
berbalik kepada resepi ni....anda boleh dapatkan kat sini
kkida guna resepi yang kedua...dan semuanya kkida convert ke gram....satu perubahan yang kkida buat ialah kkida guna planta dan tambahkan 2 sudu besar tepung jagung (tin orange tu)...sebab, texture biskut tu tadi slighly lembik...dan kkida tidak ikut cara buatnya (nanti kkida share kat sana cara kkida buat biskut ni)
satu yang sangat kelakar ialah kkida cuba nak guna acuan bunga-bunga tadi...kononnya supaya rupanya macam kueh semperit yang kkida pernah makanlah....tapi kerana acuan kkida tu mungkin acuan cap berlian...memang tak boleh gunalah...kena guna acuan yang high quality sikitlah gamaknya...tapi memang kkida takda acuan pro camtu, sebabnya kkida ni bukanlah pro to cookies and biscuits...:)

memang letihlah ngadap doh tu tadi....memang kkida salute pada mereka-mereka yang berniaga kueh/biskut raya ni...tapi satu yang kkida nak katakan kat sini...cookies doh ni memang marvelous (my opinion)
...memang pandai orang dolu-dolu cipta resepi...untunglah orang la ni, cedok je idea orang dulu dan ubah sana-sini...

bawah ni pula, satu tragedi juga ni....nantilah kkida share ceritanya kemudian....

2 comments:

  1. sskali raya ni buat cookies pun bagus...

    jom follow balik qhaifanurin.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. pengen nyobain yang ini,, enak banget,, :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...