Sunday, August 21, 2011

apom oh apam...:]

salam,
kkida sangat happy petang tadi...happy yang teramat sangat...kenapa kkida happy sangat?...kkida happy sangat sebab bila kkida angkat tutup tempat kukus tadi apom tepung beras kkida tersengih aje kat kkida...heeeee...

tak caya cuba tengok gambar-gambar ni...:)))
cubaan pertama kkida membuat apam walau pun tak secantik dan sesempurna apam orang lain tapi pada kkida ok sangat-sangatlah tu....out of the blue, tak sangka boleh tahan gaklah apam kkida ni....hmmm "masuk bakul lagi kkida nih!"....hehe...
kkida tau ramai kat luar sana yang sangat terer buat kueh ni dan kkida memang salute youall....tak pernah terlintas difikiran kkida untuk buat apam ni walau pun kueh ni memang kkida suka sangat...tulah sebabnya setiap kali balik KK kkida akan borong apam tepung beras ni banyak-banyak utk bawa balik KL...
sebabnya memang kkida suka makan apam ni...makan dengan kuah kari, sardin, sambal ikan bilis, kelapa dan sebagainya...
yang membuatkan kkida nak coba juga buat apam ni coz my darling hubbylah...dua hari sudah dia suruh kkida buat apam...kkida kata tak pandai...pastu rasa ralatlah pula...buat roti pizza dan cornbread pandai, buat apam yang simple camtu tak tau...ish! teruk betullah pula rasanya...

so, kkida pun kata kat diri sendiri, hari ni nak kena coba jugalah buat...so kkida pun carilah resepi yang mudah dan simple kat internet...kkida singgah ke beberapa blog...ada banyak resepi, sesetengah tu macam complicated cara buatnya...dalam dok keluar masuk beberapa blog kkida terlihat resepi apam ni yang kelihatannya mudah...since bahannya ada maka kkida pun terus mulakan operasi percubaan ini...takut juga tak menjadi...

kkida ubah sikit je dari resepi asal, iaitu kandungan gulanya...sebab kkida memang tak nak buat manis sangat kerana nak makan apom ni dengan kari dan sambal...ganti roti dan nasi....kkida sangat berdebar takut tak jadi...:)

wbp...Alhamdulillah...oklah tu...cukup gebusnya...bila tekan-tekan apom tu dia melantun balik, maknanya gebulah tukan....hehe....terima kasih kepada jintanmanis dan watiermanlife
kkida proses apam kkida dalam blender je...tak tukar ke bekas lain pun....terus tuang ke acuan dan kukus...
putih bersih...memang kkida tak nak guna pewarna...
bila diterbalikkan...bahagian bawah apam...
rekahannya tu tak secantik apam yang dikukus dalam paper cup atau bekas bulat comel...bekas ni besar...jadi camtulah rupa rekahannya...
makan dengan kari ayam, rendang dan sambal ikan bilis....hmmm...seketul tu dah cukup mengenyangkan...macam makan roti...

resepinya camni (kkida ubah sikit je caranya dari resepi asal)...
1 cawan nasi blender dengan 1 cawan air hingga hancur...

1/4 cawan air suam kuku (jangan panas sangat) campurkan 1 sdt yis kering dan ketepikan 10 minit...

tuangkan campuran yis ke dalam blender nasi tadi bersama gula (kkida hanya guna 1/4 cawan gula je) dan campurkan juga 2 cawan tepung beras....

blend dengan kelajuan minimum hingga semua bahan sebati...2,3 minit...

tutup blender dengan kitchen towel dan biarkan sehingga 3 ke 5 jam...(kkida buat jam 12 dan kukus tadi jam 5 petang)...

sebelum kukus masukkan 1 peket ENO dan blend perlahan dalam 2 minit...sudukan ke dalam bekas kecil dan kukus dalam kukusan yang panas selama 15 ke 20 minit...atau hingga apam tu tesengih...hehe...
selain apam kkida buat karipap...doh ni resepi mak kkida....sebenarnya resepi karipap ni dah banyak kali kkida share kat blog ni...tapi takpalah kkida nak share resepi doh pastri ni pula...
kkida guna 600g tepung gandum, 2/3 cawan majerin cair panas...1 sdt garam....gaul rata hingga jadi seperti breadcrumbs...tuangkan air panas (bukan mendidih) dalam tepung sikit-sikit dan uli hingga tepung menjadi seketul doh yang lembut...uli lagi selama 2,3 minit....tutup dan ketepikan 10 minit...
inti ayam dengan kentang...guna rempah kari...
kkida tambahkan telur dengan inti ni...
leperkan doh dan isi inti....kelim dan ketepikan...buat hingga habis...
banyak juga kkida dapat karipap ni tadi...simpan dalam freezer...nanti sahur goreng lagi....

sorry, kkida tak sempat nak ambik gambar karipap yang dah bergoreng kerana tadi kkida goreng last minit sangat...terus angkat dan hidang ke meja...masa tu dah azan maghrib...takpalahkan, rupanya sama dengan rupa karipap yang dah pernah kkida tayang kat blog ni sebelum ni....:) 

11 comments:

  1. kakida..thankx for recipe apam. dah lama saya try buat tapi x jadi. apam tu tak kembang n merekah macam kakida buat... harus try recipe kakida plak.

    ReplyDelete
  2. kak ida...sy nmpk karipap telur rebus kak ida terus teringin...nnt balik nak buatlah...

    ReplyDelete
  3. xpernah makan karipap bubuh telur. nanti balik kg, nak suruh ibu sy buat la. ;]

    ReplyDelete
  4. suzlin,
    kenapa tunggu balik kampung...suzlin dok kat mana ni...kat asrama ye...sian...

    ReplyDelete
  5. salam k.ida....hari ini saya dah buat kuiah apam@apom,,,abah kata sedap..macam arwah mak penah buat.....im glad on it,..thanx tuk resepi ini...

    ReplyDelete
  6. salam,
    sayu pula hati kkida...pasti abah rindu pada kueh apam yg mak anis pernah buat...:[

    ReplyDelete
  7. Salam kida camana na buat inti karipap kari telur tuu.

    ReplyDelete