Saturday, July 2, 2011

upside down pizza

semalam all my kids around....yeah....seronok hati ini....sekali-sekala semua tidor sebumbung...

petang semalam kkida buatlah makanan yang depa suka makan....dia orang suka makan apa saja yang warnanya macam ni, menggunakan sos pasta, meat sauce, sosej, pasta dan bahan-bahan yang sesuai...

kenapa kkida namakan upside down....kerana meat sosnya duduk di bahagian bawah... untuk meat sos ni seperti biasa bahan-bahan yang kkida guna adalah sama sahaja dengan ingredients pada entri-entri yang lepas....ready-made bottle sos, cili blender sikit (jika suka), mince beef, sosej, fresh mushroon, bawang besar cincang....jika ada herbs seperti basil bolehlah tambahkan ke sos ini...

cara masaknya...tumis dulu beberapa ulas bawang putih (cincang)...guna minyak zaitun...masukkan cili blender dan mince beef dan masak beberapa minit....masukkan lain-lain bahan....tambahkan bahan perisa, serbuk lada, gula dan garam secukupnya....kacau hingga airnya kering... letak dalam bekas kaca yang lebar seperti ini...glaze dulu dengan minyak olive... taburkan keju mozarella atau apa saja jenis keju yang bersesuaian... buatkan batter ini....bahannya....2 biji telur besar + 1 cawan susu....pukul rata, masukkan 3 sudu besar minyak, kacau lagi dan akhir sekali masukkan 1 + 3/4 cawan tepung gandum atau pastry flour (ayak dulu) dan 1 sudu teh garam....gaul sebati... tuangkan ke atas keju tadi dan ratakan..., pastikan ia menutupi semua permukaan... taburkan cheese parmesan rata-rata dan seperti biasa kkida akan tambahkan sos cili... bakar hingga kekuningan seperti ini...lebih kurang 15 ke 20 minit... biarkan cool down sebentar dan hidangkan...hmmm...anak suka mak pun suka...:)

6 comments:

  1. Kak Ida,part sos yg meleleh tu buat air liur nengok pun meleleh!:D

    ReplyDelete
  2. ye ke?
    sengaja je kkida buat camtu...supaya terliur sesiapa yang menengoknye...:)

    ReplyDelete
  3. kak ida.. mmg nmpak sedapppp... kalu ank2 tgk mmg diaorg suh buat ni....:)

    ReplyDelete
  4. kak ida....sedapnya...macam ni susah nak diet..anak saya kata jom kita pindah duduk sebelah rumah auntie yang masak ni...hahahaha

    ReplyDelete
  5. Yatie,
    sedappp....memang anak-anak suka hidangan macam ni....ada sosej...


    Ezza,
    mehlah pindah sebelah rumah auntie ni....boleh kita bertukar-tukar makanan setiap hari...hehe...

    ReplyDelete
  6. Ya Allah, meleleh ir liur saye ni tgk..sodapnye..nk try la :D

    ReplyDelete