Tuesday, July 26, 2011

telur itik, kari ikan dan onion ring

salam,
begitulah tajuk entri kkida hari ni...senang tulis semua sekali apa yang kkida nak ceritakan...
gulai lemak telur itik...versi 1001resepi/kkida...telur ni dah lama duduk dalam peti sejuk, sebab tulah camtu rupanya gulai telur itik kkida ni...putihnya hancur...tapi rasanya tetap sedap...

cara kkida buat gulai telur itik ialah dengan merebus dulu santan dan semua bahan tumbuk iaitu cili padi, bawang-bawang dan serai...masukkan asam keping, garam dan perisa...apabila santan telah mendidik pecahkan telur kedalamnya...dan masak hingga telur mula keras...
yang atas ni pula kari ikan tenggiri semalam...saje je kkida nak share photonya...resepi ni dah beberapa kali kkida masukkan ke blog ni...
nak update sikit renovation rumah kkida...nilah keadaan bilik yang kkida tambah bilik mandi tu...sangat berabuk....hopefully akan siaplah tak lama lagi...dinding yang tak bercat tulah toilet baru...ambil ruang dalam sikit dan bahagian luar sikit...
kueh bangkit foto bawah ni nampak sedapkan...memang sedap....tapi kkida tak dapat nak share resepinya sebab kueh ni kkida beli ahad lalu dari sebuah restoran di tapah....nama restoran tersebut adalah restoran mee rebus...memang everytime ke tapah kami akan singgah makan mee rebus kat situ...lokasinya berhampiran dengan tol tapah...selepas bayar tol belok kanan menghala ke tapah dan restoran mee rebus berada sebelah kanan jalan lepas anda belok...

kueh bangkit kelapa...kkida memang penggemar kueh bangkit...terutama bangkit kelapa....dan kueh bangkit ni pada kkida memanglah sedap...nak rasa kena gi singgah kat situ, beli dan rasa sendiri...
dari rupa kueh ni pun kita dah tau bagaimana kualitinya....

CRUNCHY ONION RING

simple to make...and one of the best onion ring kkida pernah makan...dapat resepi dari TV....

bahan-bahan
bawang besar putih
tepung beras
air soya bean
minyak
salt and pepper (jika suka)

panaskan minyak banyak dalam periok kecil untuk deep fry (ketinggian minyak seeloknya lebih 2 inci)
potong bawang setebal 1/4 cm, celupkan ke dalam air soya, kemudian lumurkan dengan tepung beras,
celupkan sekali lagi dalam air soya dan lumurkan sekali lagi dalam tepung beras...ulangi lagi jika perlu...
deep fry dalam minyak panas (180C) hingga kekuningan...

cicah dengan sos dan mayonnaise ketika masih panas atau hidangkan sebagai side dish dengan burger, gril chicken, nuggets, etc...

2 comments:

  1. memang best sangat2 nampak kuih bangkit tu Kak Ida..ishhh mujo tak mengidam..jenuh pulak nak pi cari
    simple je nak buat cincin bawang tu kan..kalau beli di fast food restaurant bukan main mahalkan Kak

    ReplyDelete
  2. kak ida.nape ye saye punye onion ring mcm xlekat je tepung nye.rase bwg je. hehe.harap dapat membantu

    ReplyDelete