Tuesday, July 19, 2011

simple bread and eggs quiche

salam,
mesti ada yang tertunggu kkida tulis something kat entri nikan!....hehe....
kekadang tu kkida rasa tiada kata secantik gambar...tulis panjang-panjang pun belum tentu orang nak baca....jika letak photo cam ni dah pasti sesiapa pun memahaminya....:)
sebenarnya resepi yang sama seperti ini dah beberapa kali kkida postkan ke blog ni...tapi mungkin berlainan title atau ingredientsnya slightly different...

jika lihat photo kat atas tu....itu adalah french baguette...roti panjang dan keras...potong dan susun dalam baking tray yang telah di spray terlebih dahulu dengan minyak, etc...atas roti tu adalah bawang besar putih cincang dan daging sandwich atau meatloaf cincang....saute for 3,4 minutes dengan minyak yang sikit sahaja hingga bawang lembut, add salt and pepper...
kemudian taburkan ke atas roti...
buatkan gravynya...kkida guna 1 cawan susu cair + 2 cawan susu full cream, sebarang dry herbs yang anda suka, salt, pepper and mustard dan 3 sudu besar tepung gandum....pukul sebati...tuangkan keatas roti dan biarkan roti tersebut serap bancuhan susu...dalam 5 minit...taburkan tomato cincang, seedless dan pecahkan beberapa biji telur....jika nak campurkan telur terus kedalam bancuhan susu boleh juga...pukul sebati...kemudian baru tuangkan ke atas roti...
akhir sekali taburkan grated cheese dan chili sos...
bakar dalam oven pada suhu 180C selama 20 ke 30 minit atau hingga kekuningan atau telur keras...
kkida memang suka buat resepi macam ni jika boring makan roti dengan cara biasa...:)

2 comments:

  1. aslmkm..kak...nk resepi blh?trliur sgt tgk gmbr di atas tu....

    ReplyDelete
  2. sepi tanpa skrip tapi saya tengok gambar sambil telan air liur!

    ReplyDelete