Monday, July 25, 2011

nenas, kacang kuda, dhal dan tomyam

salam,
semalam dan hari ni kkida agak sibuk sikit...ada tamu dan sepatutnya pagi ni kkida ada jemputan kenduri...tapi tak dapat nak pi...kepala ada berat sikit dan berdenyut...kalau pi pun rasa macam tak selesa...lagilah kenduri, orang pun ramai...sorrylah kak nani...ida tak dapat hadir tadi...Insyaallah...ida akan singgah kemudian untuk ziarah cucu kak nani...

petang tadi lepas zohor, kkida and hubby hantar hani balik ke tapah...dia break seminggu since last week...dalam 9.30 pm tadi baru sampai balik rumah...letihkan jalan jauh ni...tapi kalau tak jalan cemuih pulak dok terperap je kat rumah...hmmm....

esok,  isnin adalah hari yang produktif...all my kids busy with their own things...eka akan memulakan rutin baru dalam diari kehidupannya, her first day di alam kerjaya...hehe...dh juga busy with his work, ajwad ke kolej and the other 2 ke sekolah, maka tinggallah kkida terkontang-kanting keseorangan with bibiks...

wbp, esok kkida juga ada tugasan...pagi-pagi lagi jam 8 kkida nak kena ziarah sedara-mara kat tesco...hehe...banyaklah pula benda yang dah habis...dan nak kena beli (food, sabun2 dll)...oleh itu esok juga adalah hari yang aktif bagi kkida...
since kkida agak kurang masak 2 hari ni (kerana kurang yang nak makan)...maka kkida nak share jugalah apa je yang boleh kkida share...:)

buah nanas ni kkida beli dari jaya grocer rabu lalu...apa yang kkida nak kongsi kat sini ialah buah nanas ni matanya tak dalam dan isinya tebal...kkida tak pasti nanas ni asal dari mana...tapi rasanya amat manis, semanis gula...makan camtu je pun sedap...tapi seperti biasa kalau buah nanas, kkida memang suka cicah dengan kuah rojak buah...maka bertambah manislah ia...harganya sebiji rm6...
yang atas ni pula semua orang kenalkan...kacang ni memang favourite dalam rumah kkida ni terutama my dhlah...memang sekali sekala kkida suka rebus kacang ni (resepi ulangan ni)...rendam dulu beberapa jam supaya kacang ni kembang, lepas tu baru rebus hingga empuk...kkida rebus dalam pressure cooker, nak cepat....30 minit je dah empuk, tambahkan garam...

panaskan sikit minyak dalam kuali dan tumis bawang merah hiris dan cili blender, masukkan daun kari dan cili kering yang digunting...bila dah wangi masukkan kacang kuda rebus tadi dan goreng hingga kuah kering...tambahkan perisa jika perlu...

my dh kata kenyang makan kacang ni...tak yah makan nasi dah....oleh itu kkida ingat mulai hari ni kkida nak rebus kacang ni je setiap hari, tak payah dah masak nasi...boleh jimat duit ye bang!...hehe...
pagi semalam kkida buat kuah dhal ni, bahannya, apa yang ada je...i.e. tulang dan isi ayam.sikit...lain-lain adalah terung, kentang dan carrot....jadilah...makan dengan instant prata dan sambal ikan bilis...sodap weh...
photo last ni adalah gambar lama...last 2 weeks...kkida selak-selak file lama, nampak gambar ni...

actually, nothing special about this resepi...kepala ikan jenahak rasanya ni...kkida masak dengan perencah tomyam...maka jadilah kepala ikan jenahak masak tomyam...memang sedap (tambah pula kkida yang buat...hehe)

...suka hirup kuahnya yang masam, pedas dan manis...:)
kuah tomyam ni kkida tambah santan sikit...tu sebab warnanya seperti kuah kari...lain-lain bahan adalah sama seperti buat sup tomyam...guna daun ketumbar untuk garnish...ia membangkitkan aroma tomyam tersebut...

5 comments:

  1. Salam kak ida...tertarik dengan kepala ikan tom yam tu. Tapi tu lah abah saya ni, tom yam2 semua tak nak..balik2 asam pedas...taknak banyak hal, masak saja lah..dah dia big boss kan....

    ReplyDelete
  2. Mat...
    tomyam ngan asam pedas macam adik beradik lebih kurang...dua-dua pun masam pedas dan dua-dua pun sedap...tapi kalau mat nak makan buat je tomyam tu untuk mat...abah mat tu buatkan asam pedas...:)

    ReplyDelete
  3. Aduhai Ida sayang....saje je buat kak cek telan2 air liur....mcm2 menu ada kat sini...nengok jela....hu hu hu....

    ReplyDelete
  4. Salam Kak Ida, moga sihat selalu ya
    Dah lama tak sempat nak singgah/jengah sambil telan air liur :D

    ReplyDelete
  5. cik cek n ixora...hmmm....nak buat macam mana lagi...telannnn jelah air liur tu...heeeee....:)))

    ReplyDelete