Saturday, July 30, 2011

lauk semalam-semalam...

salam,
kita menghampiri puasa...mungkin esok adalah hari terakhir kita makan siang...lepas tu bagi mak-mak yang memang 24 jam kat cerok dapor akan berehatlah di siang hari membawa ke petang...hingga tiba waktu untuk menyediakan hidangan berbuka....relax sikitlahkan..mama-mama...termasuklah mama ida ni...heeee....best gakkan sekali-sekala relax tak yah berebut nak buat breakfast dengan lunch...so, bolehlah kita gi ronda-ronda kat ikea n power centre...:)

bawah ni sajalah kkida nak share lauk-pauk semalam....semuanya lauk ulangan je...lauk yang pernah kkida share resepi dan gambarnya sebelum ni...hanyalah nak refresh youall semula....nikan dah dekat nak posa...bolehlah dijadikan idea bersahur atau berbuka...

sepanjang bulan posa ni mungkin kuranglah entri food and recipes yek! nanti jika kkida letak gambar food and recipes siang-siang buta orang kata kkida ni takda hati perut pula...orang tengah lapo-lapo kita letak gambar makanan yang mengiyurkan...tak baik, makhruh tengok gambar makanan disiang hari....kurang pahala...hehe....

maknanya, bulan posa ni jika ada kesempatan kkida akan update blog belah malam jelah, tu pun gambar juadah berbuka kkida yang mana ada je...but one thing for sure...im not bazaar ramadhan fan...dah more than 3 years kkida tak membeli juadah berbuka kat bazaar ramadhan...satu sebab mahal, dua sebab tak berkualiti dan tiga sebab sesak sangat dengan orang ramai...macam nak berperang kalau jalan kat bazaar ramadhan sungai penchala ni...ramainya manusia, parking kereta pun dekat nak sebatu jauhnya...masa spent kat situ pasti lebih sejam...kalau masak gulai kari ayam dah siap dah...hehe...
kat atas tu sambal telur rebus guna cili tumbuk campur cili blender....kalau anak kkida yang kecik sekali...lauk ni je dah cukup untuk dia berbuka...atas ni gulai kari ikan sardin dalam tin...one of my favourite...pada kkida kari sadin tin lebih sedap dari kari ikan fresh...kalau dapat cicah dengan roti canai atau roti kosong biasa je dah mencukupi...sesuailah untuk berbuka dan sahur...dan bawah ni sup daging biasa je...rebus hingga betul-betul empuk....sampai nak relai pun takpa...senang nak menelannya...especially kalau nak makan untuk sahur...cicah dengan gril baguette....

facebook personal vs facebook 1001resepi
just to inform my personal friends on facebook akaun yang sama dengan facebook 1001resepi ni...sorry...saya dah delete anda semua dari akaun ini....saya prefer akaun ini tak dicampur adukkan...akaun ni saya khaskan untuk fb1001resepi sahaja...sebenarnya lama dah saya beritahu yang saya akan delete semua personal friends kat sini....sebabnya saya dah create another akaun khas untuk famili and friends...ada yang respond ada yang tidak...tak ngapa...harap jangan ada yang kecil hati ye....anggaplah ini benda remeh je...

saya prefer berkomunikasi dengan fans kat facebook 1001resepi lagi...setiap kali saya tulis apa-apa kat wall mesti ada respon....kalau kat personal fb....hmmm...macam cakap sorang-sorang je...lagi pun saya tak berapa minat nak tengok aktiviti orang lain yang tiada kena mengena dengan kita...dan menambahkan dosa....

most of my good friends pun memang tak aktif berfb, depa sibuk dengan kerja...lagi pun kan kat fb 1001resepi ni takda nak kecik-kecik hati nye...semua serupakan...no personal feeling...kita hanya kenal melalui dunia awang-awangan je...hehe...dan yang utama pada saya lebih banyak info yang lebih berguna yang kita boleh share bersama, maknanya memang lebih berfaedahlahkan, nak tau apa-apa tanya je...ramai yang akan berkongsi info...dan ia bukanlah untuk saya je, tapi untuk semua....(to my friends and famili...jika ada apa-apa call, sms or email me...thank you)...

5 comments:

  1. Salam Kak Ida,
    nak cuba juga kari sardin resepi Kak Ida ni nampak macam best sangat
    saya pun tak berapa nak gemar beli di bazaar ramadhan..saya lebih rela makan menu sempoi masak sendiri puashati..kat bazar ramadhan ni bukan nak katalah but most of the seller ni macam pentingkan profit je!

    ReplyDelete
  2. ixora...itu kari sempoi namanya...tapi sedap...kkida suka...kkida ada beberapa pengalaman yg mengecewakan dulu2 bila bawa balik makanan dari BR...biarlah masak simple je kat rumah, janji sedap dan garenti menjimatkan...:)

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum...

    Byaknya Menu...Sedap2 Semuanya...

    ReplyDelete
  4. kak. resipi dan cara2 kari sardin nya? hehe.

    ReplyDelete
  5. Lin,
    waalaikumsalam...tu lauk untuk 2 hari tu...

    VP,
    macam masak kari ikanlah sayang oi...pandai tak masak kari ikan?
    kalau tak cuba gi cari resepi lama kari ikan kat blog ni...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...