Tuesday, July 5, 2011

ice-cream cookie sandwiches

Resepi ini kkida perolehi dari Fresh Magazine, kkida ingin share resepi ini kerana ia simple, fun dan satu kelainan untuk makan ice-cream...sangat sesuai untuk party harijadi kanak-kanak....

anda hanya perlukan:-

-1 block vanilla ice-cream

-8 chocolate caramel digestive biscuits

-1 tub of chocolate rice, to decorate.


-potong 4 bulatan ice-cream dari ketulan block ice-cream menggunakan cookie cutter....besar sikit atau sama besar dengan saiz biskut digestive.....susun 4 keping biskut digestive (chocolate side down) atas piring...susun bulatan ice cream atas setiap biscuits dan tekan biskut sebelah lagi keatas ice-cream (chocolate side up this time), to make a sandwich...

-roll ice-cream sandwiches (bahagian tepi) dengan chocolate rice supaya ia menutupi sepenuhnya...hidang segera....tak boleh tunggu lama nanti ice-cream cair....

bukan je kanak-kanak....orang dewasa pun seronok nak tumpang sama....hehe...


fresh tips:

-let your kids choose from a variety of biscuits

-try chocolate chip cookies, ginger snaps or chocolate waffer.

-for victoria sponge ice-cream cake, cut 2 x 1.5cm thick horizontal slices from an 18cm round sponge cake.

-place 1 in the base of a lose bottomed 18cm round tin. Spread 2 tables spoon strawberry jam over it and add a 4cm layer of vanilla ice-cream. Top with another 2 tablespoon of strawberry jam and cover with second layer of cake.

-press down gently. Freeze until firm. Remove from tin and decorate with whipped cream and plenty of fresh strawberry.

2 comments:

  1. salam kkida...mai jalan2 tambah geng masak

    ReplyDelete
  2. Salam.. Tentu kenyang bila dapat menjamah aiskrim ni..

    ReplyDelete