Saturday, July 23, 2011

fruits yogurt cake/bread

salam,
hari ni terlebih rajin...dah tengah malam camni masih nak berentri lagi...takpalah...esok nak cuti dari berblogging...hehe...jadi malam ni kkida letak siap-siap entri untuk esok...

foto atas tu adalah kek atau nak kata roti pun boleh yang kkida buat semalam...tapi hari ni baru nak upload...simple yogurt cake...resepinya tak ingat dari website mana...semalam gi jaya grocer dan beli satu bekas yougurt saiz 2 cawan brand nestle 'fruit of the forest' yang warnanya purple tu...actually jika nak guna plain yogurt untuk resepi ni pun ok...warna keknya akan putih atau kekuningan...tapi dah yougurt yang kkida guna ni gelap, jadi camtulah warnanya...apa-apa pun tak kesah, janji sedap...
sebelum share resepi kek ni kkida nak cerita sikitlah kisah mamat indonesia ni...namanya salim (tu yang sayup atas pokok tu, nak sama tinggi dengan atap rumah)...sebenarnya salim ni sekarang tengah buat renovation sikit je kat rumah kkida ni...alah...pecah dinding dan tambah toilet je....tapi dah nak masuk dua minggu, toiletnye belum juga siap....(gambar bawah tu)...

habis tu, ape hal si salim ni panjat pokok dan bediri atas dahan tinggi camtu?...memang sayup dan kita yang suspen...:o

sebenarnya pagi ni my dh upah dia trim pokok yang tinggi sayup tu...cantas dahan-dahan sekeliling terutama yang kena atas bumbung rumah...oleh kerana tinggi sangat camtu, maka kenalah upah orang yang berani untuk lakukan kerja ni...memang tinggi...tempat salim berdiri tu lebih 25 kaki tinggi dari paras tanah....kalau orang tak kuat semangat memang gayat habislah...tapi depa ni kerja memang tak fikirkan keselamatan langsung...tak ikat badan dengan tali dan sebagainya...kalau jatuhlah...Nauzubillah....

dahan yang cecah bumbung tu memang kena tebang...sebab cik U yang hijau tu memang suka duduk atas pokok ni...pernah beberapa kali anak-anak kkida terserempak dengan cik U ni dalam bilik air dan tersepit celah tingkap...dah tinggal kulit aje...dan juga benda-benda hidup yang lain yang pandai panjat pokok naik ke atas bumbung dan masuk ke dalam ceiling dan kekadang ke dalam bilik tanpa di undang....itulah kekurangannya rumah dikelilingi hutan ni... 
bawah...toilet yang salim tengah buat sekarang ni (tak siap-siap lagi, dah nak masuk 2 minggu)...nampak macam tersempal/tertempek je kat dinding rumah...buruk juga rupanya...harapan kkida bila dah siap sepenuhnya nanti biarlah elok rupanya...janganlah weird sangat....:-[

actually kalau ikutkan kkida nak buat tandas ni kat hujung belah kiri balkoni tu...tapi my dh tak nak...sayang balkoni tu katanya...kalau tak dah elok je selari dengan tandas bilik atas tu (bilik hani)
hmmm...tengoklah camna rupanya bila dah siap nanti...:)
bawah ni pulak cerita anak dara sulong kkida ni...eka...semalam dia melompat-lompat, suka sebab dapat kerja...eka baru habis part one degree arkitek UIA last month...sementara tunggu nak sambung study next februari atau september 2012...dia nak kerja dulu, nak cari pengalaman...dia apply 2,3 arkitek firm....yang ni panggil dulu (di Mont Kiara)...kkida memang suka, dekat dengan rumah....

tapi menurut eka, nampak gayanya memang dia kena bersiap-sedialah...bos firm tu nampaknya tegas (masa interview)...my dh kata...anggaplah kerja ni adalah belajar juga...sebabnya memang zero knowlege...masih hijau...belum ada pengalaman kerja...berapa orang nak bayar, tak kesah, janji dapat cedok ilmu senibina ni sebanyak yang boleh...itu lebih tinggi nilainya...

since ayah dah cakap macam tu, maknanya kakak tak perlu risau pasal ongkoslah...gaji memanglah sikit...sapa nak bagi lebih-lebih...tak cukup memang ayah kena tambah duit belanja...

dan memanglah awal-awal lagi ayah dah kena belanja...hehe....petang tadi dia drag kkida yang memang tak larat ni....ekor dia ke power centre...sebabnya...nak beli baju kerja...hehe...dah dapat kerja, mama nak kena sediakan baju kerja pulak....

takpalah, anak punya pasal...ikut je...wbp, kkida kata no branded-branded ye kak...asal sesuai je untuk gi kerja cukuplah...kkida ajak dia gi beli kat semua house, masjid india je....dia geleng kepala....akhirnya tadi belilah juga beberapa pasang baju kat padini store, power centre....rabak gaklah dompet mama...:)
hai, panjanglah pulak cerita saya ni...sorry yek...janganlah boring pula...jari kkida malam ni seronok pulak nak menaip...heeee...

oklah jom kita sambung cerita resepi...
bahan-bahan
1 cawan gula kastor
1/2 cawan butter
pukul kedua bahan ni hingga kembang

1 sudu teh vanilla (optional)
2 biji telur
masukkan dua bahan atas ni dan gaul rata

ayak bersama
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking soda
1/2 sudu teh baking powder

1 3/4 cawan plain yogurt

masukkan tepung dan yogurt beselang-seli ke dalam adunan dan gaul rata...tuangkan kedalam baking pan yang telah di gris dan di alas dan bakar selama 30 ke 40 minit atau hingga masak pada suhu 180C.

wassalam, selamat malam...

4 comments:

  1. kakida
    sila ke blog saya untuk ambik award ya

    ReplyDelete
  2. kkida...jenuh nak nyarik salim tu kak... :)

    ReplyDelete
  3. thanks ezza,
    nanti kkida ambil...:)

    ReplyDelete
  4. cheq sue nak nyarik salim?
    nak buat apa?...:)

    ReplyDelete