Monday, July 11, 2011

custard and cake layer

simple dessert....combination of vanila caramel custard and vanila butter cake...
Saya guna instant mixture....amway custard and cream caramel desserts and white wings golden buttercake...

caranya...
buat cream caramel dulu...ikut arahan pada kotak...saya guna bekas kaca kecil...isikan separuh sahaja custard mixture tersebut, tuangkan sikit gula caramel, gula akan sink ke dasar bekas dengan sendirinya...biarkan custard set (keras) dalam 1/2 jam...

bancuh adunan kek seperti arahan pada kotak...panaskan oven pada 180C...perlahan-lahan sudukan cake batter keatas caramel dessert tadi...kek mixture tidak akan tenggelam kedalam caramel jika caramel telah set sepenuhnya...jangan isi cake batter penuh kerana kek akan mengembang apabila dibakar...

bakar selama 15 ke 20 minit...atau hingga kek kekuningan...keluarkan dari oven dan biarkan selama 1/2 jam sebelum masukkan ke dalam peti sejuk...

cara hidang....losekan bahagian tepi dessert dengan pisau kecil...tangkupkan piring dessert pada mangkuk berisi custard dan kek dan terbalikkan cepat supaya ia keluar dengan cantik tanpa pecah...sesuai untuk hidangan berbuka...

10 comments:

  1. salam kak ida. wow nampak very tempting! lapisan caremel tu goyang2 tak?

    ReplyDelete
  2. goyang-goyang? hehe...mestilah goyang kalau kita goyang dia...tapi ok dia tetap duduk diam kat atas tu sebab depa bedua dah terlekat antara satu sama lain...

    ReplyDelete
  3. suke tengok blog n cube resepi kkida..
    sedap.. thanks :D

    ReplyDelete
  4. nampak sedap...resepi baru ker ni...nanti boleh cuba...^^

    ReplyDelete
  5. shida,
    resepi kkida memang sedap-sedap...hehe...sama-sama...:)

    ReplyDelete
  6. Izan,
    resepi lama...tapi di perbaharui...

    ReplyDelete
  7. I love this...anything with custard mmg sedap, especially resepi Puan Ida.. must try it to do it soon and tks kerana sudi jenguk blog saya yang entah apa-apa tempoh hari :)

    ReplyDelete
  8. salam kak ida... congrat kak ida slalu ada idea resipi2 yg best2.. sy nk try yg ni plak la.. nmpak best sgt2... wish me luck ye kak..

    ReplyDelete
  9. Salam Yatie, terima kasih...
    kkida mestilah kena selalu ada idea fresh...nanti kalau buat resepi yg common aje manalah orang nak jengah blog kkida ni...tapi sekali-sekala memang resepi ulangan sebab kekeringan idea...hehe...

    ReplyDelete