Monday, July 25, 2011

buku resepi vs internet resepi

beberapa hari yang lalu saya ada poskan statement ni di wall fb 1001resepi...tujuan saya cuma nak survey...zaman dunia tanpa sempadan ni...mana yang lebih disukai...ternyata ramai yang memilih resepi di alam maya berbanding resepi di alam nyata...:)

pada saya dua-dua pun ada kelebihan dan kekurangan...till today...sekali-sekala saya masih suka beli buku resepi...takda buku resepi pun tak boleh juga...sekali-sekala nak relax sambil selak selai-selai setiap muka surat.. enjoy tengok foto-foto makanan yang cantik tanpa perlu menukar ke foto lain...

wbp, bila tiba bab nak masak dan nak mencari resepi, saya lebih banyak refer dari internet...terdapat berjuta-juta resepi...tekan satu perkataan je...keluarlah berderet-deret resepinya...pilih jelah yang mana sesuai dengan kita...dan lagi kita boleh buat perbandingan dan nilai berdasarkan pendapat dan komen orang lain...jika buku resepi tiada kelebihan ini...trial an errorlah jawabnya...jadi, jadilah...tak jadi nasiblah...hehe...

kekurangan internet pula...tak reliable...putus je satu wayar maka tak dapatlah nak berinternet...itulah kekurangannya...kalau buku resepi...100 tahun lagi pun ia tetap ada disitu, jika tidak dimusnahkan...

sebenarnya sejak dulu hingga kini kkida telah kumpulkan lebih 100 buah buku resepi (tak banyak tu...ada orang tu simpan 220 buah buku resepi...hehe)...semua ada....yang tebal, yang nipis, yang kecil, yang besar dan sebagainya...tapi tulah...seperti yang kkida beritahu awal tadi...saja je beli buku resepi ni, suka tengok gambo...masaknya jarang yang ikut dari buku resepi...kekadang rasa membazir pun ada...sesetengah buku tu memang mahal harganya...:/

berbalik kepada fb tadi....antara komen-komen menarik mengenai topic ini...
Ridzuan kata...internet free dan banyak pilihan resepi...betul tu...
Madi Anna pula kata...boleh bertanya jika tak faham...betul tu...
dalam ramai-ramai tu pasti ada yang suka menyalak...ada jelah kita ni yang tak betulnya...:(
but, I love Athirah Abdullah...thank you dear friend...kembang balik kkida...hehe....huh!...'Martha Stewart Malaysia'...hebat tu...: D....tapikan, saya ni kurang sangat tengok show Martha Stewart tu...lebih minat dengan Paula Dean dan Ina Garten...:)
baca komen Ida Aida...buku resepi selalu tak jadi, kalau internet tak pernah tak jadi...
positif komen about resepi dari internet oleh Nor Lya....rajin masak sejak ada internet....:)
Sham Miza...resepi dari majalah tak lengkap dan tak iklas? selalu tak menjadi...

...ye memang ada...kkida juga ada pengalaman macam tu...pernah cuba nak buat biskut ikut majalah jelita (lama dulu)...memang outlah...bahan-bahan yang di beri semua tak ngam dan tak sepadan...masa tu kita pun baru nak belajar masak dan buat biskut, mana nak tau baca resepi...last-last berketul-ketul doh masuk tong sampah...sometimes mungkin empunya resepi bagi betul, yang mencatat dan menulis balik untuk majalah tulah yang silap...sebabnya dia pun tak tau masak dan tak pandai baca resepi...

Macsara Mysara...my best ever carrot cake...best giler seyh! 
ye, memang resepi tu sedap walau pun bahannya berderet....:)
Fadz Lina pula prefer majalah...

macam tulah lebih kurang komen-komen yang ditulis...

kesimpulannya...ramai prefer internet berbanding majalah...mungkin betul kerana saya juga memilih internet berbanding majalah....majalah hanyalah sebuah koleksi...internet lebih praktikal...segalanya di hujung jari kita...

14 comments:

  1. manusia tak sama Kak Ida, rambut pun sekarang dah tak sama warna..tapi gambar2 resepi kak ida ni memang buat telan air liur sokmo

    ReplyDelete
  2. saya juga suka refer internet...
    jarang dah beli buku.

    ReplyDelete
  3. saya pun belajar memasak dr internet. bila nampak menarik, saya salin resepi dlm buku. skrg dah ada 3 buku resepi yg saya dah cuba dan salin.

    td sy tgok lambakan buku resepi di mph. ada yg bagus. ada yg sekadar melepas batuk di tangga.

    ReplyDelete
  4. ixora...
    masing-masing punya pendapat kan!

    ReplyDelete
  5. NH,
    internet lebih mudah sebenarnya dan lebih praktikal...dan yang penting free...:)

    Irma,
    rajin salin balik resepi...
    kalau print pun ok lepas tu failkan...

    ReplyDelete
  6. Saya setuju dengan pandangan yg mengatakan resepi buku atau majalah kadangkala tidak tepat. Saya rasa sebabnya ialah buku atau majalah ada editor. Sumber asal mungkin betul tapi selepas melalui proses editing, yg betul disalahkan. So lari dari content asal. Majalah juga ada ambil sumber dari dapur hotel atau restoren terkemuka. Yg ini saya tak percaya. Sebab resepi mereka ada nilai komersial, takkan senang2 mereka nak share dgn org ramai.
    Resepi blog pulak lebih tepat dan 'ikhlas' kerana kita mendapat information 1st hand, takde lalu editor. Dan tuan resepi takde nilai material sewaktu dia 'bersetuju' utk share resepinya. So ia lebih ikhlas.

    ReplyDelete
  7. kkida saya ni dah lammmaaaaa amik resepi carrot cake akak yang terbest tu, bahan punnn dahhh berminggu beli, namun nak mula tu sgttttlah lambat ..kkida doakan saya berjaya merajinkan tangan dan badan ya nak wat nya...

    ReplyDelete
  8. Umimans,
    hampir semua berpendapat macam tu...sebab memang ramai mengalaminya...kita tak boleh nak salahkan sesiapa dalam hal ini...masing-masing punya kepentingan sendiri...dan bagi saya pula tiada kepentingan selain seronok berblog nak seronok nak kongsi gambar makanan dan resepinya sekali...dan yang utama doa dari kalian...:)

    ReplyDelete
  9. Erin,
    Ya Allah Ya Tuhan ku...semuga erin berjaya membuat kek carrot yang sedap itu pada hari raya ini...

    kena buat cepatlah erin, nanti berkulat tepung dan rosak pula lain-lain bahan tu...:)

    ReplyDelete
  10. kak ida, saya baru masuk page kak ida dalam seminggu ni, hari tu google resepi apa ntah, tapi page kak ida yg keluar top of d list kat google..hehehe tahniah2...blog kak ida terbaik! kdg kalau takde idea nak masak apa saya ciplak la dari blog akak :D

    saya suka dua-duanya kak, kalau buku suka ambil dari majalah, gunting dan simpan dalam buku, kalau internet pulak jarang print, biasa save di notepad je...

    saya nak tergelak yang org melalak cakap bahasa akak rojak...hahahaha..orang buat survey lain pulak dijawabnya ..da..klu..saya sendiri tak paham bahasa skrg..:D

    ReplyDelete
  11. salam mona,
    terima kasih...ye ke! page kkida top dalam list google...lebar ni senyuman kkida...dah sampai kat telinga...hehe...

    ciplaklah resepi kkida...memang pun tujuan kkida nak share resepi ni dgn public...takde maknanya nak simpan sendiri...

    yelah memang akak akui kekadang guna bahasa rojak, jari ni pun kadang2 silap menaip dan kkida pun tak perasan...tapi for sure kkida tak suka guna short form atau bahasa mengada-ngada yg berleluasa di internet sekarang ni...kita orang lama kan...:)

    ReplyDelete
  12. hi kkida.. hehehe tak sangka plak ada fb fadz kat entry sini... well tu pendapat masing2 laa kan... tapi tak sangka ada gak yg cuba nak kondem kkida.. ermm sabar je laa... ada ke patut nak kondem orang macam tu je.. lagipun ni baru tanya pendapat je... apa laa... well hope kkida teruskan memasak n share ngan kami resepi yg best2.. suka tgk n baca resepi kkida.. senang nak faham... insyallah nanti fadz try buat resepi kkida tu... have a nice day....

    ReplyDelete
  13. salam fadz,
    biarlah orang condem kkida...tak kurang sikit pun orang likes page kkida....hari-hari bertambah...hehe...
    kkida pasti share selagi kkida larat masak...Insyaallah...:)

    ReplyDelete
  14. Salam, saya pelajar grafik sedang menjalankan kajian tentang Design buku resepi yang menekankan mengenai kuih tradisional melayu. Saya rasa buku-buku mengenai makanan tradisional harus di komersialkan dan dimenarikkan bagi menarik minat orang ramai membeli buku sekali gus menarik minat orang ramai mencuba membuat kuih.

    Tetapi dengan saingan resepi dari internet. Saya nak mintak pendapat tentang perkara ni. Bagaimana kalau buku resepi itu disertakan dengan cara2 mebuat dengan betul disertakan gamabr ilustrasi yang menarik apa pendapat kak ida?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...