Friday, June 24, 2011

udang goreng mentega dan telur

salam,
beberapa hari ni kkida kurang sihat...cooking pun kurang...buat ringkas-ringkas je...nasib baiklah MIL ada dah beberapa hari ni...so dia dengan elahlah yang dok pung pang kat ceruk dapur menyediakan lunch...

semalam kkida goreng udang ni....udang besar beli di jeti segari setiawan...harga rm32 sekilo...bolehlah dua kali masak...makan udang banyak-banyak memang tak elok, tinggi kandungan kolesterol....tapi bila mata melihat udang yang segar-segar di jeti tempoh hari...lupa dah semua yang tak baik untuk kesihatan...udang baru naik dari laut...rugilah kalau tak beli...

perancangan awal kkida nak mencari ketam yang sangat fresh...tapi tak kesampaian hajat dihati...apa taknya...bila kkida sampai je kat jeti nelayan tu....orang dah ramai dan kereta dah berderet...lambat kami sampai...pi jengah-jengah kat celah orang ramai...yang tinggal ikan yang tak berapa kkida kenal...ketam dah habis kena perait (orang beli)...orang yang nak membeli lebih ramai dari seafood yang di bawa naik dari bot oleh nelayan...

maka berputih mata lah kkida...jauh juga kami travel dari kuala kangsar melalui jalan lama nak ke KL...kalau ikut highway dah lama sampai rumah....ni sebab teringatkan ketam dan ikan fresh...lalulah juga ikut jalan lama ke rumah sepupu my hubby di setiawan...dialah yang bawa kami ke jeti...memang takda rezki...lain kalilah pula nampaknya... ramainya yang nak membeli....benda yang nak direbut sikit...hmm...tak kuasalah kkida nak bertolak-tolak dan memanjangkan tangan dalam situasi macam tu...takut terpeleot nanti kepala lutut kkida yang memang dah sedia sakit tu....hehe... bot nelayannya taklah besar....banyak manalah sangat seafood yang boleh dibawa dengan bot sebesar itu...
akhirnya hanya udang ni jelah yang kkida bawa balik setelah travel jauh kerana nak mencari fresh ketam dan ikan....Alhamdulillah....hanya itu rezki yang ada...

kkida cuba nak buat butter prawn...but till today kkida masih tak pandai lagi nak buat telur yang rangup seperti yang pernah kkida makan kat seafood restaurant tu....mungkin kena berguru dengan pakar yang bertauliahlah gamaknya...hehe....

btw...walau pun tak crunchy...rasanya tetap ump! udang tetap udang....masak macam manapun memang sedap...tambahan pula udang besar dan fresh camni... bahan tumis resepi udang mentega kkida ni senang je....bawang putih dan halia tumbuk lumat dan mentega...masukkan udang dan goreng hingga masak....tambahkan perisa seperti kicap cair, garam, lada dan perisa...

sebelum tu buat dulu telur hancur...pukul telur dengan garam dan lada putih....dan scramble dengan sedikit butter...

sebelum angkat masukkan telur dan parseley....makan panas-panas...

3 comments:

  1. saya pun sama, kalau bab udang ni, kolesterol belakang kira...nak follow menu Kak Ida ni sebab dalam freezer ada sekilo udang baru beli pagi tadi

    ReplyDelete
  2. sama lah macam saya kak ida...pantang nampak udang yang fresh mesti nak beli....tapi saya tak perlu nak jelajah jauh sbb saya ddk dkt dgn perkampungan nelayan...

    ReplyDelete
  3. sedapnyer.... ape kt k.ida try lg skali. kli ni pkai kuning telur je. n keep stiring. suggestion je kak. trial n error. hehehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...