Wednesday, June 22, 2011

onde-onde halawa dalam air soya

salam,
dah malam baru kkida dapat bersiaran...siang tadi kkida makan lauk beli je...hehe...maka takdalah gambar lauk pauk ye...

tapikan yang kkida geram...actually taklah geram sangat...bagus sebenarnya...ialah air paip keluar laju bukan main...kata JBA nak putuskan bekalan air sehingga 3 hari 3 malam...yang kita ni simpanlah air macam bagusss je...btw...sebenarnya kkida memang bersyukur sangat-sangat...terima kasihlah ye sebab tak jadi tutup air...:) malam ni kkida nak sambung cerita onde-onde lagi....tapi bukan onde-onde bijan semalam....yang ni onde-onde stail baru...sebenarnya taklah baru...kkida dapat idea nak buat onde-onde macam ni sebab pernah makan kat bawah ikea power centre...onde-ondenya di rendam dalam air soya bean... onde-onde yang kkida buat ni berintikan halawa....tau tak apa itu halawa?....sebenarnya kkida pun tak berapa tau...hehe....halawa ni adalah seperti dessert masyarakat timur tengah....pasti sesiapa yang pernah ke makkah, madinah, cairo, jordan, istanbul biasa nampak halawa ni di jual di sana...ada bebagai jenis halawa...rasanya manis dan sedikit berkacang...

halawa ni anak kkida hani beli masa dia belajar kat mansoura...lama sangat dah halawa ni tersimpan dalam peti sejuk....takda sapa berminat nak makan...petang tadi kkida teringat nak buat onde-onde buah melaka...tapi bila teringatkan halawa ni, maka kkida pun cobalah berkreatip dengan menjadikan halawa ni sebagai inti onde-onde....gentel bulat-bulat seperti foto bawah tu... kemudian letak tengah-tengah doh tepung pulut....macam kita buat buah melaka tu... halawa ni mungkin dari jenis kekacang, seperti macadamia, almond, lotus, hazel dan sebagainya...ia manis dan sedikit oily....sesuailah sebagai inti onde-onde....onde-onde kat power centre yang kkida makan tu berintikan lotus seed paste....lebih kurang camnilah juga rasanya... doh ni kkida pasti semua tau buatkan....sama macam buat doh buah melaka.....tepung pulut dan air sahaja...air tu campurkan sikit-sikit dan diuli sehingga seperti foto di atas....cubit sikit doh, leperkan dengan jari....masukkan halawa yang dah dibulat-bulatkan terlebih dahulu...kemudian bulatkan doh yang dah berinti cantik-cantik seperti guli, jangan buat besar sangat...cukuplah untuk sekali ngap... (seperti foto di bawah:) panaskan air hingga mendidih, masukkan bebola onde-onde....rebus hingga masak (terapung dipermukaan air)....angkat dan letakkan dalam mangkuk... kuahnya tu adalah air soya bean....ready-made je....panaskan sikit dalam periok dan tuangkan kedalam mangkuk onde-onde, kalau nak manis tambahkan air gula melaka, madu atau apa saja...ikut selera anda...dan jika suka sejuk tak payah panaskan air soya...sebaliknya tambah ais cube...

7 comments:

  1. salam kak ida.

    1st time ni tengok onde2 dalam air soya. kalau saya takut tak sempat jd kuah. saya dah minum airnya dulu. hihi.

    ReplyDelete
  2. waalaikumsalam,
    lebih menyihatkan...i/o santan atau susu...:)

    ReplyDelete
  3. Salam kak ida,

    Sedapnye halawa.... masa arwah abah jdk ketua rombongan haji tiap2 tahun merasa makan halawa. ada macam2 jenis. ada yg dr kacang pistachio siap ngan pistachio bits lg. ada gak yg keras n sng urai mcm bihun tp halus2. klu arwah blk dr hj or uncle's blk malaysia dpt la merasa. ktorg slalu mkn ngan roti bakar je. makan time panas2. sedapnye kak...nyum2. kat m'sia ade ke rg jual ek?

    ReplyDelete
  4. salam kak ida,

    nampak sedap...nak try lah saya. kak ida ni sumber inspirasi saya...tq kak

    ReplyDelete
  5. salam ramadhan...kak ida..ada x resepi untuk buat kuih seri muka..warna ijau..dh cuba buat..malangnya..bhg ijau..warna x cantik..dan lembik..x mcm org jual..tkasih...

    ReplyDelete
  6. salam Ezzah,
    kkida tak perasan komen ezzah ni...kkida sumber inspirasi...wah seronoknya kkida dengar...hehe...

    ReplyDelete
  7. serikanda maya,
    sedapnya nama...hehe....ada resepi serimuka...cer gi carik kat bahagian kueh mueh melayu...warna hijau tu kena lah letak air daun pandan banyak-banyak...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...