Saturday, June 11, 2011

murtabak mini

pagi ni sebelum kkida sibuk meneruskan aktiviti masak memasak dan makan memakan, kkida nak share dulu kudapan istimewa yang dibuat oleh mak kkida...pepagi lagi opah dah bangun dan buat murtabak mini yang sedap ni....memang bernaslah idea opah ni...

kata opah, kat kuala memang popular murtabak macam ni...banyak dijual kat pasar malam pekan kuala...walaupun murtabak ni popular, kkida tak pernah tahu macam mana cara membuatnya...hinggalah mak kkida buat pagi ni...fuh! memang pandai depa mereka cipta, memang kreatiflah...dan kulit popia ni memang sangat versatile, memang banyak sangat kegunaannya...cuma kita je nak kena pandai mengolah.... inti murtabak sebiji macam inti karipap...., guna daging kisar, kentang, rempah kari daging, bawang besar cincang, daun sup atau ketumbar...tumis dulu rempah dengan daun kari dan kayu manis, halia, bawang putih...kemudian masukkan daging cincang dan kentang serta bawang besar cincang...masukkan garam dll...tambahkan air untuk empukkan kentang...masak hingga kering... sebelum nak masak inti...sendukkan sikit inti ke dalam mangkuk lain...anggaran satu senduk dan pecahkan telur sebiji dua supaya bancuhan cair macam foto atas...gunting 4 kulit popia saiz kecil dan letakkan atas pan...kemudian sudukan inti popia dan biar ia masak (keras)...ketepikan... inti popia yang telah masak... dengan menggunakan kulit popia bersaiz besar....letak inti dan lipat seperti diatas... masak popia atas pan dengan minyak yang sedikit hingga kekuningan... hidang panas cicah dengan cili sos....yum!

10 comments:

  1. orang lama memang sangat kreatif..nak cuba juga nampak senang nak buat, terima kasih Kak Ida and special thank to Mak Kak Ida..orang yang tak pandai masak macam saya ni dapat macam-macam ilmu masakan manfaat dari entry Kak Ida

    ReplyDelete
  2. wah ida.......mmng kelas lah mini murtabak tu......
    mmng org dulu2 sebenar nye lagi pandai mereka cipta makanan kaaan3

    apa2 pun nk mintak izin copy respi ye...cam senaaaaaang je nak wat....

    ReplyDelete
  3. Kjee tak pernah tahu boleh buat macam ni. tq for info

    ReplyDelete
  4. ixora, mimie...orang lama memang lebih hebat dari kita....kalau tak dari mana datangnya ilmu masak memasak ni...

    Kjee,
    sama-sama...

    ReplyDelete
  5. salam puan,
    teringin nak tanya, mcmana puan keraskan custard dalam trifle tu supaya dia tak pecah? appreciate if u cud share...jazzakallah.

    ReplyDelete
  6. salam wahai bidadari,
    saya ni tak pernah langsung nak sorok sebarang tip masak memasak ni...apa yang saya praktikkan ketika saya masak itulah yang saya tulis kat resepi ni...segalanya terpulang pada kemahiran anda ketika masak...ikut je resepi saya tu...kalau jadi, alhamdulillah, kalau tak jadi...mungkin ada silapnya...itu tak dapatlah saya nak menolongnya....:)

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum Kak Ida, saya nak tanya cam mana nak buat inti murtabak tuh?

    ReplyDelete
  8. salam..kak ida...sy dh buat dh murtabak ni...bentuk murtabak tu xlh cantik mcm spt di gambar tu..hehehehe...tp inti murtabak tu sy try n error je..hehehe...skali suami sy mkn..dia kata sedap..so okla tu..terima kasih kak ida...sgt membantu resipi kak ida ini...ye la utk org bkerja mcm sy ni tp nk mkn yg sdp mmg kna lah resipi yg sng dibuat..anyway tq kak ida...

    ReplyDelete
  9. salam,
    inti murtabak tu sebenarnya mak kkida yg buat...tapi kkida rasa resepinya lebih kurang sama macam inti karipap, guna daging, kentang, bawang dan rempah kari, daun sup...bila nak masak, letak inti sikit dlm bekas kecil dan pecahkan telur sebiji dua...lebihkurang camtulah ye...

    ReplyDelete
  10. kkida dah tambahkan sedikit cara buat inti tu kat entri ni...cubalah ye...

    ReplyDelete