Monday, June 6, 2011

mum's cooking...

apa cerita hari ni?

hari ni hari senin...tapi sebab budak cuti sekolah, maka kita pun relax jugalah...

pagi tadi kkida buat mee goreng and pisang goreng for breakfast...pelik juga kan...pisang goreng for breakfast...kalau cokodok tu oklah juga....:)

since, my mum ada, maka kkida pun bersenang-senanglah sikit hari ni...kul 10 kkida gi ke power centre...visit cold storage...lama juga tak ke cold storage...terasa rindu pulak...hehe...

balik rumah kkida tengok mak kkida dah masak...yelah dah pukul 12 lebih, takkan tak masak lagi...apa yang mak kkida masak...masakan cara dialah...pastinya ada ulam dan sambal belacan... paku rawan dan kangkung rebus...memang best... yang ni pula pajeri nenas...nenas ni my dh beli masa dalam perjalanan balik dari pekan sabtu lalu...manis dan memang sedap makan camtu saje...dan lagi sedap jika dibuat pajeri... anak ikan kembung...kecil-kecil macam ikan bilis...goreng garing dengan bawang dan cili kering...krup! krup! bila di kunyah... yang ni memang kesukaan my maid lah...masak kicap...tu je yang dia teror buat...hehe... kalau ada pajeri kena ada ikan goreng...baru ngam... mee goreng sempoi dan pisang goreng for breakfast pagi tadi...

tengahari tadi lepas lunch me and dh teman ajwad ke cheras...dia nak hantar surat persetujuan nak join college mara (PM)...nak buat kursus CAT (certificate accounting technician)...kursus ni makan masa setahun setengah (macam foundation jugalah)
...bagi mereka yang ambik kursus ni kat PM, jika result CAT mereka outstanding, Mara akan sponsor ke UK untuk buat ACCA (2 tahun)...jika tidak FAMA akan sponsor buat ACCA gak...tapi local jelah...hehe...atau paling kuat ayah akan sponsor ke Aussie...tengolah macam mana...:)

btw, dengan otak awad tu...mama percaya awad boleh dapat keputusan yang baik...tapi kenalah guna sepenuhnya otak tu...kalau guna takat 2/3 je....hmmm....resultnya pun tahap 2/3 jugalah... petang tadi my sis (kak jun) kata nak datang nak makan cucuq udang...kita tunggu-tunggu dia, tak kunjung tiba...hmmm...si elah pun masukkanlah balik udang dan bahan-bahan yang dia dah potong tu dalam peti sejuk...esok pagi pula depa kata nak datang...oklah juga, we can have breakfast dan borak-borak...lebih santai lagi...

...satu lagi...:) perasan tak kkida dah tukar gambar header kat atas tu...bukannya apa...jemu dah tengok gambar dapur tu...lain kali kita letak balik gambar dapur tu kalau dah jemu tengok gambar-gambar tu...saja je...takda kerja...

6 comments:

  1. salam KKida...pisang goreng cicah susu mmg best!

    ReplyDelete
  2. kecur tengok paku rawan dan sambal tu..best!
    Kak Ida, nak tanya sikit tu gambar pengantin siapa eikk kat header tu :)

    ReplyDelete
  3. ixora...hihi...tuan punya blog lah...:)

    ReplyDelete
  4. salam kak ida
    salah satu sbb sy suka masuk blog akak adalah kerana headernya tu.sy slalu berangan klu lah sy dpt dapur spt itu alangkah syoknya sy ber'exprimen' tp yg skrg ni pun syukur alhamdulillah ada org itu lah dapur itulah tempat tido(yg itu pun pernah gak sy tengok)
    byknya menu syok klu mak ada kat umah kan blh tukar selera kg lak.

    ReplyDelete
  5. Pic2 kak ida ni mmg buat lapar la..Sy ni time2 free kt office suke bukak blog kak ida tgk resepi2 baru, patu ape lg..perut berkeroncong la kt office ni..hehe :D

    ReplyDelete
  6. DKK,
    terima kasih...harus besyukur apa yg ada...


    Fida,
    kkida memang suka buat orang kempunan tengok gambar kkida dan terus lapar...hehe...tapi kat office mesti banyak tempat makan kan...tak yah senseng lengan nak masak...tunjuk je apa nak makan...:)

    ReplyDelete