Wednesday, June 29, 2011

mee maggi goreng berdaun kari

salam,
terasa gundah gulananya hati pagi ni...dalam cuaca yang sejuk dan hujan renyai-renyai pagi...lewat jam 11 baru hujan benar-benar berhenti, itu pun till now matahari masih belum mampu memanaskan persekitaran yang terlalu dingin ini...btw, Alhamdulillah, syukur nikmat Allah...

terasa sunyi pulak rumah ni...manalah pergi semua budak-budak ni...oh, baru teringat...atmam balik jam 2, aiman tak tau balik kul brapa...itu ayahlah yang kena ambik tahu...hari ni aiman dan rakan-rakan sekelas melayan tetamu dari jepun...memang setiap tahun sekolah VI akan di datangi oleh sekumpulan pelajar sekolah menengah dari negara matahari terbit tersebut...setiap murid diberi seorang pelajar untuk di layani...termasuklah aiman...tak sabar nak dengar cerita aiman kejap lagi bagaimana dia berkomunikasi dengan pelajar jepun tersebut...'arigatowazaimas...haik"

eka masih di UIA, hari ni juga perasmian pameran final project mereka...dia ajak mama and ayah datang...hmmm....tegoklah dulu ye kak...kalau mama larat...

teringat pulak kat ajwad pagi ni...apalah yang dia buat agaknya...call tadi tak berjawab...macam manalah dia tidor malam tadi...ok ke! oleh kerana mood memasak juga takda dan atas permintaan my dh...kkida goreng maggi je untuk dia tadi...maggi curry goreng...

cara kkida goreng maggi mungkin tak banyak beza dengan cara anda goreng maggi...kkida rendamkan dulu maggi dengan air panas hingga lembut....kemudian toskan dan ketepikan...

perencah maggi tu letakkan dalam satu mangkuk kecil, campurkan dengan lain-lain bahan yang anda suka...kkida campurkan cili blender, sos tiram, sos tomato, kicap manis, dan kicap biasa...letakkan air sikit je dan tak lupa garam...kacau...

panaskan minyak sikit...tumiskan bawang putih tumbuk dan beberapa helai daun kari...kemudian masukkan perencah dan sos campuran tadi, kacau hingga wangi...masukkan telur dan sayuran seperti sawi, kobis, kucai, taugeh, cili padi, cili merah dsbnya...masukkan mee maggi dan gaul cepat hingga semua bercampur rata...

hidang ketika masih panas...taburkan bawang goreng, daun sup dan daun bawang jika suka...sedapkan sekali-sekala masak stail orang malas camni...hehe...

6 comments:

  1. Salam kak ida...sebenarnya kita pun dah tutup akaun facebook kita... blog is much better

    ReplyDelete
  2. kak, saya pon buat megi goreng jgk pg ni.buat bekalan ke opis...simple n sodap!!!!!..:)

    ReplyDelete
  3. Eheh kebetulan pulak sama menu harini. Simple dan lazat :)

    ReplyDelete
  4. akak,ni kalau akak kate malas, saye ni tak taula masuk kategori ape, hehehe

    ReplyDelete
  5. ms.voch malas masak ke? lorrr...pastu makan apa setiap hari? hehe...makan maggi ajelah ye...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...