Friday, June 17, 2011

lai chi kang...versi 1001resepi lagi...

salam,
pagi tadi kkida ke tesco...biasalah...mencari makan...since today is friday, kkida planlah nak buat something special sikit...memang...my special day is friday not sunday...sebab friday semua sampai rumah on time dan makan juga serentak...lebih happening lagi berbanding sunday...

since sunday memang hari cuti...jadi dari pagi memang mulut tak habis-habis mengunyap...dan bila tiba time lunch memang tak pernah sama...ada yang nak makan dan ada yang tak nak makan dan sunday juga penuh dengan berbagai aktiviti...normally anak-anak kkida akan gi cyling atau jogging atau tennis and hubby pula jika tak cycle akan gi sabit rumput kat padang golf...hehe...

most of the time, almost lunch time baru depa sampai rumah dan of courselah, sebelum balik rumah mesti depa pekena roti canai 3 keping sorang...kikiki...baik tak yah gi exercise camtu kan... banyak melalutlah pula kkida ni...hari ni kkida takda modal apa nak share...masak pun biasa-biasa je...tapi kkida buat ni...apa ni? konon-kononnya lai chi kanglah...tapi rasanya memang seiras dengan lai chi kang yang selalu kkida makan kat kedai tu...kkida dapatkan idea resepi ni dari penelitian terhadap beberapa buah website...

dan antara tujuan kkida buat lai chi kang ni adalah sebagai idea untuk bulan ramadhan nanti...berbuka puasa dengan lai chi kang...hmmm....nyaman rasanya tekak selepas seharian menahan dahaga...:)

jika suka sejuk tambahkan ais cube... kkida rasa pasti ramai yang tahu buat air ni kan....senang je...cara kkida buat air lai chi kang...rebus gula kabong, gula batu dan daun pandan sehingga gula larut...itu saja...

terdapat banyak pilihan bahan-bahan untuk lai chi kang...foto bawah ni adalah buah longan kering...hanya rendam je supaya ia lembut... puas kkida berpusing satu tesco mencari biji teratai...tak jumpa...apa daaa...teruk betullah tesco ni....benda cam ni pun takda stok...akhirnya kkida guna kacang macadamia....sedap juga....lebih crunchy lagi banding biji teratai... cincau... halwa kundur... telur puyuh rebus... selain bahan-bahan yang kkida gunakan kat atas ni....ada banyak lagi bahan-bahan lain yang anda boleh campurkan ke dalam lai chi kang....antaranya kurma merah, buah laichi, beberapa jenis fungus, kekacang, kismis, barli dan sebagainya...

8 comments:

  1. tekak tengah haus tengok postings lai chee kang, telan air liur saya jadinya Kak :D

    ReplyDelete
  2. salam kak ida,

    first time tgk orang makan lye chi kang ngan telur puyuh..sedap je nampaknye =)

    ReplyDelete
  3. ixora,
    akak pun sampai la ni dok telan air liur lagi...hehe...kalau dahaga memang sedaplah air sejuk cam ni kan...

    Nana,
    memang ada telur puyuh kat mana-mana akak makan lai chi kang...tu sebab akak letak tu...tapi kalau tak nak letak pun takpa...:)

    ReplyDelete
  4. bestnya laicikang..
    mas suka...

    ReplyDelete
  5. tu dia.. mau kenyang pekena laicikang gini. akak dapat semua bahan kat tesco kan? mau try la

    ReplyDelete
  6. ye chun, semua bahan ada kat tesco...apa pun boleh je...asal sedap kat mulut kita....hehe...

    ReplyDelete
  7. Salam....nak cuba buat untuk puasa..untuk barang2 kering kena rendam semalaman atau macamana?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...