Thursday, June 9, 2011

kek pandan bersantan

salam,
dah petang macam ni baru kkida ada kesempatan berblog...sepagi ni kkida busy kerana ada tamu yang datang untuk menginap di villa maarof, tamu dari johor...

kali ni kkida dengan happynya nak share kek pandan bersantan resepi my mum (resepi lama)...mak kkida memang pandai masak ketika muda-muda dulu...dia memang rajin buat kek dan biskut ketika raya...orang lama memang tak macam kita zaman sekarang suka beli biskut dan kek tunjuk je... bahannya memang mudah...mak kkida ingat-ingat lupa kuantiti bahan kek ini...jadi kkida pun main agak lebih kurang apa yang mak kkida berikan....kira macam tial an error lah....walau bagaimanapun hasilnya memuaskan dan kkida rasa sangat gumbira....hehe....seperti biasa kkida memang suka bakar kek dalam mangkuk kertas comel macam ni...senang nak makan....dan tak bersepah....

nak tak resepinya?....mestilah nakkan....

ha...nilah resepi kek pandan bersantan... bahan-bahannya:
4 biji telur
1 cawan gula kastor
(pukul kedua-dua bahan ni hingga kembang...)

2 cawan tepung self-raising (ayak)
1 cawan santan...saya guna santan kotak...
1/2 cawan jus pandan...blender 3 helai daun pandan dengan 1/2 cawan air dan perah jusnya untuk dapatkan 1/2 cawan jus hijau pandan
kkida tambah sendiri 1 sudu teh pandan emulco setelah telur dan gula betul-betul kembang...masukkan tepung berselang seli dengan santan dan jus pandan...masukkan pandan emulco jika suka...

kacau sebati (jangan terlebih kacau)

bakar dalam bekas kek pilihan anda yang telah di gris dan di alas dengan kertas atau sudukan ke dalam mangkuk kertas seperti diatas...

bakar pada suhu 180C selama 15 ke 18 minit untuk kek cawan kertas....(preheated oven) untuk kek biasa bakar sekitar 45 minit ke 1 jam (ikut saiz pan) pada suhu yang sama...cucuk dengan cake tester untuk pastikan kek telah masak... lihatlah...cantiknya warna hijau pandan dan aromanya memang harum semerbak yang datangnya dari jus pandan dan santan....dan rasanya sudah pastilah sedap... thanks to my mum for the recipe....hope anda suka dengan kek dan resepi ini dan jika dah buat berikan feedback pada kkida ya....:)

16 comments:

  1. dah banyak hari tak sempat nak telan air liur tengok gambar2 kek Kak Ida...macam terbau2 wanginya pandan..aduhyaiiiii meleleh air liur dibuatnya!

    ReplyDelete
  2. sedap ni ixora....resepi orang lama...tambah pulak guna santan...tak perlu mentega atau minyak....tapi tetap berkilat topnya tukan...:)

    ReplyDelete
  3. Sedapnye..Kak Ida, kalau sy x gn tepung naik sendiri tp gn tepung biasa then ltk serbuk penaik boleh x? takut hasilnya x sama... Psl kt rumah tu byk lg tepung2 biasa yg saya selalu guna utk buat kek.

    ReplyDelete
  4. Fida, jika guna tepung biasa kena tambah 4 sudu kecil baking powder, 1 sudu kecil baking soda dan 2 sudu kecil serbuk tartar....hasilnya sama macam self-raising flour.

    ReplyDelete
  5. lawo header lawo dapur Kak Ida eikkkk

    ReplyDelete
  6. Salam kak
    menariknya kek ni..npk pun gebus dlm nya..suka le rasa pandan n lemak2 santan tu leh try ni...buat utk anak bawa bekal sklh nnt..tq kak resepi ni

    ReplyDelete
  7. ixora...yup! my dry kitchen from different angle....:)

    sheila,
    sama-sama...

    ReplyDelete
  8. Kak,
    Sukatan ni dapat berapa biji?
    (kalau guna cup)

    ReplyDelete
  9. kak ida..mak sy rajin buat kek ni..jadi feberet kami adik beradik.

    ReplyDelete
  10. Iman....dapat 20 biji...


    CT...mak-mak memang rajin...suka tengok anak-anak suka makan...:)

    ReplyDelete
  11. Kak Ida, sy dah try buat kek pandan ni. Guna tepung biase je, tmbah baking powder dgn soda bikarbonat. Jd, dah licin pun. dpt la dlm 15-18 ketul. hehe. Tp resepi ni mmg xde butter ke? Nti nk try tmbh choc chip plak la dlm kek ni. :D

    ReplyDelete
  12. salam kkida... sye dh try buat mlm td.. tp kek ni mcm berat ckit x brape nak naik.. tp ape pon sedap hehehe tq 4 da resepi...

    ReplyDelete
  13. Kak Ida, saya try buat kek pandan ni last week...... unfortunately, jadi kuih bakar pandan... tak tahulah apa silapnya... semua bahan saya ikut dan step saya follow exactly.... kenapa agaknya ya...

    ReplyDelete
  14. thanks for the resepi..nampak sedap & simple je :)

    ReplyDelete
  15. Hiasi dus makanan Anda dengan desain yang lucu dan unik suka-suka Anda. Buat pelanggan Anda terkesan dengan Greenpack. Bagi yang butuh take away box bisa hubungi ane atau cek web ane.

    ReplyDelete