Thursday, June 23, 2011

japanese steam egg custard

ataupun nama jepunnya chawanmushi...

kkida biasa makan steam egg custard ni kat sushi king...memang sedap kerana kelembutan custard telurnya...

teringat nak buat chawanmushi ni dan kkida pun searchlah kat internet akan resepinya...senang je buatnya...cuma kkida ubah sana-sini sikit... untuk ingredient custardnya tu...

1 biji telur saiz besar dan 3/4 cawan air
1 sdt chicken granules atau 1/4 cube ayam
kicap cair, garam, lada putih secukupnya...

campur semua bahan dan pukul rata...pukul sikit je jangan sampai bebuih...
(resepi orinya ada campur sake, ginko nut dan sejenis perisa jepun) lain-lain bahan ialah isi ayam...potong kecil...season dan saute dalam minyak sikit sahaja hingga kekuningan....ketepikan... 2 ekor udang besar...buang kulit dan kepala...belah belakang udang, buangkan urat hijau dan hitamnya....bersihkan dan ketepikan... 2 biji cendawaan siitake atau fresh black mushroom....belah empat...

bahagi semua bahan dalam dua bekas kaca kecil seperti diatas...tuangkan campuran telur dan air tadi...(custard cukup untuk 2 mangkuk kecil) kukus selama 10 ke 15 minit... hidangkan ketika masih panas....sedapnya... udang, ayam dan mushroom dalam savoury soft egg custard...

7 comments:

  1. yummy!! sedapnye kak ida..nana punye favourite ni..hehe

    ReplyDelete
  2. sedap nana...kkida punya favourite juga...:)

    ReplyDelete
  3. menu sihat, sesuai utk yang on diet..kalau buat nampak gayanya saya sorang jelah yang makan

    ReplyDelete
  4. ye menu sihat ixora....cuba buat dan bagi yang lain rasa...tengok apa reaksi depa...

    ReplyDelete
  5. Alahai kak ida nak cuba lah...dalam gambar pun dah meleleh ni...yummy thanks kak ida..

    ReplyDelete
  6. tertelan air liur menengoknya. nampak sedap sgt... thank you for sharing! :)

    ReplyDelete
  7. Ezzah, atnur....suka kkida share dengan kalian yang appreciate my cooking...kkida share hanya yang sedap sahaja...kena cuba ye...:)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...