Monday, June 20, 2011

restoran salim...capati dan kari kepala ikan...

salam,
isnin kembali semula...dan seperti biasa saya kembali ke rutin biasa...tapi kenangan berjalan makan angin semalam masih lekat dalam ingatan....bukannya pergi jauh pun...pusing-pusing dalam negeri perak je...

tujuan utama balik ke kuala sebab dah lama tak balik...nak jenguk anak sedara yang tiga orang kat kampung tu sambil jalan-jalan cari makan...beberapa tahun kebelakangan ni rasa seronok nak berjalan je...mungkin sebab anak-anak dah besar dan tak meyusahkan lagi seperti dulu-dulu...masa depa kecik-kecik dulu kalau berjalan memang amat letihlah...melayan kerenah dan keperluan depa...kain baju, susu, pampers, kejap-kejap depa nak buang air, nak jaga keselamatan dia orang lagi dan macam-macam lah...

sekarang ni...masing-masing jaga keperluan masing-masing...terutama sekali bab kain baju...memang senang ceritalah kalau nak berjalan la ni...infact kkida cuma kemas baju sendiri je dan tunggu dalam kereta...beg pakaian dan sebagainya depa yang angkat masuk dalam kereta dan depa juga yang angkat keluar dari kereta...mama tak mau angkat tau...hehe...kalau gi travel luar negara...kkida just duduk menunggu kat bangku...anak-anak akan uruskan hal luggage dan lain-lain...memang relax habislah...:)

ok, itulah mukaddimah kkida untuk permulaan topik ini...panjang berjela...hehe...

apa yang kkida nak share dengan you all pagi ni ialah penemuan satu tempat makan ni yang pada kkida dan hubby (yang memang suka mencari tempat makan yang best) rasa anda perlu lawati jika datang atau melalui pekan Ipoh...

my dh tahu tempat ni melalui kawan baik dia yang memang tinggal kat Ipoh (adik kepada Datuk Lat kartunis yang terkenal tu...)...ada sekali dia bawa my dh ke restoran ni...so hari sabtu tu kkida ajaklah gi makan kat situ...dah my hubby asyik sebut capati dan kepala ikannye sedap...jadi kkida pun nak rasalah...sedap tara manalah agaknya... berpandukan gps garmin, senang je kami cari tempat ni...terus sampai...masa tu dah gelap (lebih jam 7 malam)...kkida bedoa semuga adalah lagi capati dan kari kepala ikan tu...hehe...

rezki kkidalah...cuma capatinya dah habis...tinggal 3 keping je lagi...ada satu pakcik tu borong sampai 2 beg plastik besar...:0...

oleh tu mana yang tak dapat makan capati, makanlah roti telor dan roti canai sahaja
dan nasib baiklah kepala ikan ada lagi...masa mula tengok pelayan tu bawa keluar kepala ikan tu, terkedu juga...ish! besarnya kepala ikan ni, boleh ke habis?...tapi sebab dah order, makan jugalah...

makan punya makan...tak sedar tinggal tengkorak ikan je...lol...makan dengan penuh nikmat...hehe...rogilah my kids, memang tak adventurous langsunglah depa ni...(tapi ok gak...kalau tak kena order 2 kepala ikan...:) (yang pakai ketayap tu mungkin tauke kedai ni...sebab dia duduk kat kaunter bayaran sambil memerhati keadaan sekeliling sahaje....)

nama restoran ni ialah restoran salim...kari kepala ikan...alamat penuhnya kkida tak tau...tapi berpandukan gps anda pasti boleh cari tempat ni (memang popular)...kalau nak datang makan masa lunch time kena buat booking dulu (between 12.30 to 2pm only)...memang pack during lunch time kerana kedainya tak besar...very limited...lain masa tak perlu booking...depa buka until 10pm... dan inilah rupanya kari kepala ikan...kkida order kepala ikan kerapu...saiz kepala ni boleh lah makan 2,3 orang (kepalanya tulah...)...harganya????....

jika hanya letak kepala ikan tak masak dalam pinggan tu, pasti terbeliaklah biji mata kita dengan harganya....tapi bila dah disiram dengan kuah kari dan caca marbanya tu...hmmm....rasa sangat berbaloi...pada kkida memang sedaplah...tak taulah pada deria rasa orang lain...mungkin sebaliknya....kuahnya tu banyak...anak-anak kkida dok takung kuahnya saje (rogikan...:) kkida tunggu lama juga kari kepala ikan ni....bila tanya kat pelayan tu rupanya masa kkida order tu baru kepala ikan tu di masak, mungkin sebab dah malam, depa masak atas permintaan pelanggan...
...maknanya pada pandangan kkida, kari tu memang dah sedia ada...cuma masukkan kepala (jika ada orang order) dan di masak...ok jugalah kan...fresh fish head... kari kambing, ajwad punya...dan kari ayam hani punya....(itu je depa tau makan...) pandangan restoran dari luar...

Restoran Salim (kari kepala ikan)
lokasi: Jalan Lahat, Menglembu, Ipoh, Perak
my rating: 
food: 4/5
service: 3/5
enviroment: 3/5

6 comments:

  1. memang nampak sangat 'power' kari tu Kak Ida, tapi perut saya ni kalau kari kaw2 macam tu memang tak tahan, mahu 2 hari MC :D

    ReplyDelete
  2. perhhhh...memang sedappp sangat nengoknya....

    ReplyDelete
  3. kak, bole bg alamat restoren tu tak?

    ReplyDelete
  4. Restoran M. Salim ni memang best! sedap kepala ikan dia dengan beriyani anarkali dia..selalu jugak pegi sini..tapi kalau lunch time selalu kena booking..kalau tak penuh..tapi kalau penuh boleh je pegi cawangan dia kat jalan yang kalsom..sebelah ambank tu..kedai corner..yang kedai utama dia ni dekat jalan tokong tak silap saya..belakang kedai kereta terpakai and car wash tu..opposite honda showroom..and by the way yang tu bukan boss dia..boss dia kalau nak jumpa time lunch biasa ada la kat counter tu

    ReplyDelete
  5. terima kasih alex...memang sedaplah kari kepala ikan restoran ni...memang saya akan selalu singgahlah nampaknya lepas ni...:)

    ReplyDelete
  6. hi kkida....kebetulan 2 minggu lepas baru jer saya gi kat M.Salim ni makan kari kepala ikan. Dah upload semua gambar2 kat blog saya www.blogmakanbest.blogspot.com
    Memang confirm sedap! dan kari kambing nye pun best..lembut daging dia...saya baru jer discover kedai ni lepas adik ipar rekomen. Selalu balik Ipoh sebab isteri orang Manjoi tapi tak penah terjah sini hehe.
    Anyway senang2 tu singgah la yer blog saya sebab semua entri2 pasal jalan2 dan makan, makan dan makan hehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...