Thursday, June 30, 2011

belimbing buloh...

salam pagi jumaat,
walau pun date pada entry ni bertarikh semalam, pagi ni baru saya boleh publishkan...semalam pasti ramai yang alami masalah sama seperti saya, i.e. tak boleh nak view blogger dashboard dan tak boleh nak edit blog...yelah, sekali-sekala pasti ada problem...macam kita juga sekali-sekala pasti tak sihat...

semalam kkida rasa macam...ok jugalah sekali-sekala blogger ni meragam...kita pun taklah asyik sibuk nak mengadap benda ni...tapi memanglah....bila tiba masanya nanti pasti saya akan tinggalkan aktiviti ini....mungkin bila dah cukup 1001 resepi atau 1001 entri, hehe... pagi semalam my maid cakap pokok belimbing buloh belakang dapor sedang berbuah lebat....maka saya pun suruhlah dia kait buah tu...rasa seronok juga sebab ada pokok sendiri macam ni kat belakang rumah...buah belimbing buloh memang jarang dijual di pasar....kalau ada pun kadang-kadang dah terlebih masak dan lembik...

saya teringat ada lagi udang yang saya beli dari setiawan last week...bukannya banyak pun beli udang tu hari tu, cuma sekilo je....tapi since ahli rumah ni semakin berkurangan, maka food consumption pun berkurang....dan yang makan udang cuma me, hubby and eka je....

gulai lemak udang dengan belimbing memang one of kegemaran kkida.....tambah udang besar macam ni... bibik beraksi mengait belimbing dan bawah....hasil tuaian bibik semalam...cantikkan warna belimbing yang baru di petik... resepi gulai udang belimbing ni rasanya ada entrinya kat bahagian 'seafood' ....cuba gi tengok kat sana ye... caranya sama macam buat masak lemak cili api....cuma jangan masukkan asam keping kerana belimbing tu dah masam....saya masukkan serai (titik) sebatang dan daun kunyit... dan terlanjur pegang camera tu kkida snaplah sekali gambar buah limau ni....buahnya pun lebat...dan bawah ni pula rajin bibik menyemai biji labu....nanti kalau dah keluar buahnya kkida share gambarnya...

11 comments:

  1. kakida

    pos kan sikit belimbing buluh tu kak..suka sangat saya menengok nya...kat pasal buah ni kemain mahal..seringgit cuma dam 8 bijik jer atau kurang....
    Bila negok lauk orang..adoii..semua nya sedap belaka....

    ReplyDelete
  2. sedapnya belimbing buluh kalau buat masak lemak cili api daging salai...

    ReplyDelete
  3. Bestnye kkida .. Pokok2 blkg rmh je ye.. Nk mkn petik je..

    ReplyDelete
  4. ezza,
    boleh apa salahnye...boleh tak bagi alamat rumah kat kkida....hehe...cuma kkida tak jamin bila ezza terima nanti buah tu still cantik atau tidak rupanya...:)

    ReplyDelete
  5. nuwairani,
    satu idea yang menarik tu, tapi kat mana kkida nak beli daging salai? ada jual kat pasar ke?

    ReplyDelete
  6. deena,
    buahnya bukan sentiasa ada...2,3 bulan sekali baru berbuah...ikut mood juga pokok ni...:)

    ReplyDelete
  7. hi there, i have just followed your blog..i hope you can follow me back..u have a nice blog here..
    i will be waiting for you on my blog...see u there..cheers

    ReplyDelete
  8. uishhhh perut tengah lapar ni, baca pulak entri Kak Ida ni, buat telan air liur je!
    untungnya berbudi pada tanah..pokok belimbing buluh saya depan pagar, kalau lambat kutip di ambil mereka yang lalu lalang, tak apalah kira sedekah je tu, kalau ada rezeki saya, adalah tu :)

    ReplyDelete
  9. Kak ida.. smlam kwn ofice bg satu beg plastik besar belimbing buluh.. sbrnarnya x tau sgt nk masak guna belimbing nih.. tp td buat smbal belacan buh 4-5 biji belimbing tuh.. fuhh sedapnye.. pas ni bleh msk ngan udang jgk.. tqvm bg idea kak..

    ReplyDelete
  10. ixora,
    dapat pahala bersedekah...tapi simpanlah sikit untuk tuan rumah...kalau ingatlah tu pokok orang...hehe...

    ReplyDelete
  11. Yatie,
    banyaknye sampai satu beg plastik...mesti lebat buah kat pokok dia ye...mcam2 boleh masak guna buah ni...try search kat internet for the recipes...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...