Tuesday, June 21, 2011

air dan onde-onde bijan...

salam,
petang tadi masa kkida tengah menggentel onde-onde bijan ni, tiba-tiba my dh dengan nada suara yang kuat cakap..."esok air takda, mulai pagi esok hingga jumaat"...my hubby dapat tau melalui sms...sapa yang sms tak pasti pulak...

lah...kkida yang tengah syiok menggentel kueh terus terhenti dan kelam kabut mengajak maid menakung air...masa tu ada kueh yang baru di goreng...tak ingat dah nak mengambik gambar...pada kkida yang paling penting masa tu ialah memastikan semua tempat takungan air dibersihkan dan memastikan semuanya diisi dengan air...

tanpa air memang segala kerja tak jadi...takda letrik pada kkida ok lagi...cukup sekadar diterangi dengan cahaya lilin...tapi jika takda air...fuh! memang susah...macam manalah nak cuci ehem ehem...kikiki....main kesat-kesat jelah...:) bila kkida masuk balik kedapor selepas selesai hal air....kueh yang dah di goreng tadi tinggal bekas je...mak ai...sampai hati...tak tau ke kita ni blogger tegar...tak sian kat mama lah anak-anak ni...orang dok sibuk-sibuk menyimpan air depa relax je makan minum...geram betullah...

oleh itu takdalah gambar kueh onde-onde yang dah bergoreng yek!...tapi pastri dan inti tu ada lagi...kkida tak sempat buat habis tadi...masa kkida selesai simpan air dan masuk semula ke dapor dah time maghrib...oleh kerana keletihan kkida suruh jelah maid simpan semua dalam fridge...esok jelah kita sambung cerita onde-onde ni yek! gambar atas ni onde-onde yang belum bergoreng lagi...kkida pasti you all semua boleh bayangkan bagaimana rupanya onde-onde bijan yang dah di goreng...warnanya coklat gelapkan... dua tangki air ni cukuplah untuk kegunaan kkida sekeluarga selama 2 hari....lagi pun ada 3 lagi tangki air besar atas bumbung rumah....yang tu boleh tahan 24 jam jika pakai jimat-jimat...kata orang tu mandi kerbau cukuplah...:)

dan yang dua tong bawah ni guna untuk masak....tapi kalau takda air memang kkida tak rajinlah nak masak....maknanya takdalah food entri for the next two days ye....kkida cuti...hehe...

3 comments:

  1. kalau saya, saya panggil buah rengas, org kl kata kuih bom :D

    ReplyDelete
  2. Haaa itu laaa hubby sy pon kalut inform mlm td,kt nya smpi jumaat adussss pening juga nii harapkan baldi 2.3jeee. . .

    ReplyDelete
  3. kalu mandi jimat, mak kita lak kata mandi itik..kih2

    ReplyDelete