Friday, May 6, 2011

yellow corn meal

just nak share info ni...ingat tak hari tu kkida ada share resepi kenny roger's corn muffin menggunakan corn meal...dan ramai yang tanya kkida mana nak cari cornmeal ni...

semalam masa di jaya grocer, damansara perdana, kkida terjumpa corn meal ni, actually masa buat kenny roger's muffin that day kkida guna polenta bukan corn meal, tapi rasanya tetap sedap...

since dah jumpa corn meal ni, kkida nak cuba pulak buat corn muffin menggunakan real corn meal dan nak cuba resepi yang lain pula...Insyaallah, nanti kalau kkida buat, kkida akan share disini... satu lagi yang kkida nak share adalah tepung ni, bob's red mill pastry flour...tepung ni memang sesuai sangat untuk buat kek dan biskut...cantik dan sedap...tak taulah apa bezanya antara tepung ni dengan self-raising flour dan all-purpose flour, tapi memang ia dibuat untuk kek dan biskut...tak caya cuba sendiri...

8 comments:

  1. Tahniahh kak idaa..wahh semalam saya, ni hari akak pulak....bess!!

    ReplyDelete
  2. Ida....kat sini tak delah bahan2 ni....payahnya nak beli...teringin gak nak buat kenny roggers muffin tu...tapi tak de cornmeal...mesti tak sama kan...

    ReplyDelete
  3. Salam Kak, mana akak jumpe bob pastry flour tu?

    ReplyDelete
  4. thank you mat...:)

    cik cek, kat sini tu kat mana? cik cek duduk kat mana ni?...

    Yan,
    kat cold storage dan jaya grocer ada jual...

    ReplyDelete
  5. Kak Ida,
    Saya pergi Cold Storage tak jumpa white pastry flour ni. Hanya ada whole wheat pastry flour.. agak2 sama je ke? Kawan saya pernah duduk US kata kalau buat kek guna tepung kat sana, kek suer menjadi jer.. bukan mcm kat sini. Since then, I believe the flour type plays a big point here..

    ReplyDelete
  6. Umi,
    tepung biasa atau self raising flour pun jadi kalau buat kek...so far kkida buat ok....cuma kalau guna tepung pastry flour ni kkida rasa macam kek tu sedap lagi...:)
    so far kkida hanya jumpa tepung bob's ni di cold storage dan jaya grocer sahaja...carilah pelan-pelan Insyaallah jumpa nanti...:)

    ReplyDelete
  7. kalau tepung Bobs RED MILL yang tulis
    organic unbromated Unbleached white flour tu sama ke...? Boleh gak ke untk buat cookies & cake atau lebih sesuai utk roti...

    ReplyDelete