Friday, May 20, 2011

teloq tiga suku...

salam pagi jumaat,
pagi ni kkida tak tau nak menceceh apa...breakfast pun makan roti je dan kkida buat telor 3/4 masak ni...bukan 1/2 masak tau...tapi 3/4 masak...

btw, sebelum kkida cerita lanjut mengenai telor ni....kkida nak sembang sikit mengenai most important numbers pada blog kkida ni...pada kkida important lah, mungkin pada orang lain tak jadi hal...sebab kkida ni sentiasa teringat nak share resepi dan tip-tips yang berguna kat blog ni...tapi kkida rasa macam orang tak begitu berminat nak follow apa yang kkida tulis ni...just wonder...should I continue sharing all my recipes and tips to the blog readers???

kenapa kkida kata camtu...sebab kkida tengok my blog followers number too little compare to my 1001resepi facebook fan...macam tak seimbang je...kat sana ada hampir 160,000 fan berbanding hanya 1800 followers kat sini...siapakah mereka-mereka di sana tu...adakah mereka juga melayari blog 1001resepi ini...jika tak masuk dan tengok ke blog ni apa yang mereka buat kat facebook sana tu kerana semua cerita disana datangnya dari blog ini...blog ni ibarat jantung yang menghidupkan facebook 1001resepi kerana tanpa blog ni memang tak akan ujud facebook 1001resepi tersebut...

oleh itu kkida harap jika you all sokong keujudan blog ini please sign as a follower...baca tak baca apa yang kkida menceceh kat sini, tu cerita nombor dua...at least bersemangatlah sikit kkida ni nak berentri setiap hari...:)

hmmmm......lepas ni mesti ada yang kata kat kkida macam-macam...perasanlah kkida tu...ingat best sangatlah blog dia tu nak suruh kita jadi follower....

yes!...memang kkida perasan...lol...kalau kkida tak perasan orang suka masuk ke blog kkida ni buat apa kkida nak bersusah payah mengadap laptop ni hari-hari...beria-ria nak masukkan gambar dan tulis resepi....baik kkida gi nyangkul kat belakang rumah, tanam pokok...lagi best...

jadi, apa pun tanggapan anda, tak ngapa....kkida tak marah...tapi please sign in as a follower ye!...:)))

lepas tu satu lagi....tolonglah click mana-mana pilihan makanan kat box yang paling atas kanan sekali tu eh!....yang tu bukannya susah sangat...tekan je mouse tu...

oklah, meh kita berbalik kepada kisah makan ni...since kkida takda modal apa nak letak entri pagi ni...harap anda sukalah dengan entri kkida yang seadanya ni......cerita mengenai telor...
seminggu sekali kkida suka buat telor macam ni untuk breakfast anak-anak kkida yang nak gi sekolah...hari-hari tak bolehlah...tak bagus pula makan telor banyak-banyak...kkida suka masak telor 3/4 i/o 1/2 masak...apa bezanya telor 3/4 dengan 1/2 masak?

telor 1/2 masak...putihnya tu masih jernih...dan kkida memang tak lalu makan telor yang macam tu...tak tertelan...kalau my dh memang dia ok je...telor mentah pun dia lalu telan...

ada orang suka guna bekas plastik yang bertingkat yang banyak di jual di supermarket untuk buat telor separuh masak ni...tapi kkida tak berapa suka...masalah sikitlah guna bekas tu...suka tersumbat sebab lubang untuk air mengalir tu kecik sangat...

so, kkida prefer buat secara traditional cam ni....rebus dulu air hingga mendidih...bila air dah mendidih, pelankan api hingga minimum....masukkan telur cepat-cepat...kemudian tutup periok...biarkan selama lebih kurang 2.5 ke 4 minit...terpulang kepada size telur dan tahap kepekatan texture telur yang anda suka....jika suka cair kurangkan masa merendam dan sebaliknya... kkida tengok time kat microwave oven ni je

7 comments:

  1. wah memang meletop pom pom pom.. dah lama tak mkn tlur 1/2 msk.. blik kojo ni nk wat lah.. ahaks.. best2

    ReplyDelete
  2. dah lama tak mkn telur masak separuh... dah ada tips mudah nih bolehlah cuba...^^

    kkida, saya ikut blog ni jer...sbb jrg bukak fb...

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum kak,

    tingat masa skolah dolo2 mak saya selalu buat..lps ni kena buat utk anak.

    bukan tak nak jadi follower tp tiap kali tekan follow akn kuar "unable to connect..pls try again next time"...huhuhu

    ReplyDelete
  4. Kak Ida, the most ultimate breakfast is an egg.tu yang saya pernah dgr masa pi kursus, dolu2lah,..saya pun kalau nak makan telur tak boleh yang jernih,errrr tak boleh telan

    ReplyDelete
  5. eh! akak tengok kat follower adalah pula nama ixora kat situ...hmmm baru pecah tembelang ni...hehe...btw tq...

    ytekecik...hmmm...susah pulak akak nak pronoun nama ni...:)

    Izan...cara mudah dan garenti jadi utk telur separuh masak...

    haryati...kenapa ye...unable to connect? maybe ada teknikal error kot...:(

    ReplyDelete
  6. skrg dah bole dah....:)...don't wori kak tiap2 hari saya dok buka blog akk...:)

    ReplyDelete