Sunday, May 8, 2011

sambal jering

makan jering tak? ramai orang yang suka makan petai tapi tak pernah makan jering...jering dan petai ni dalam rumpun yang sama...cuma berbanding bau, petai lebih menusuk kalbu berbanding jering...jering is one of my favourite...pembuka selera atau appetiser mat saleh kata...

jering tua ni memang sedap kalau buat sambal dan gulai lemak...berbanding jering muda yang sedap dibuat ulam mentah atau rebus dan makan dengan kelapa...

setengah orang kata jering bagus untuk penyakit kencing manis...tak taulah betul ke tak...kkida ni memang hantu jering tak kira samada dia baik untuk ubat penyakit atau tidak...

jering ni memang sangat popular dikalangan orang minang, padang dan kerinchi...tulah sebabnya kat tempat kkida ni tak putus-putus dengan buah jering ni...sepanjang tahun...mana depa dapat supply pun tak taulah...tapi harganya boleh tahan juga...sekeping lebih kurang 20 sen...kalau beli jering yang dah siap di gulai atau di sambal harganya dah jadi 40 sen atau 50 sen sekeping...mahal weh! benda busuk pun orang sanggup bayar...hihi...

btw, pagi tadi kkida beli lebih kurang 20 keping jering dengan harga rm4...baik rumah direbus hingga empuk dan kemudian diketuk-ketuk sikit biar lembut...kemudian kkida buat sambal tumis...caranya sama macam buat sambal tumis petai...

fuh! memang syioklah...makan hingga menjilat jari...hehe...tak peduli dah angin ke tidak...part angin tu nanti kita cerita kemudian yek!

7 comments:

  1. saya memang tak makan jering tapi tengok sambal jering Kak Ida ni, mak aihhhhhhhhhhhhhh tak boleh tahan.Kalau saya, saya masih boleh makan sambal tumis bercampur jering cumanya jering tu je yang saya tak boleh nak makan

    ReplyDelete
  2. kakida
    kita boleh duduk serumah lah kak..sambal jering dan gulai jering campur pucuk ubi dan ikan tamban tersangat lah sedap..tang angin tu..kita urus kan kemudian..hahaha

    ReplyDelete
  3. nampak sangattt beshhh :)


    -lama sgt tak singgah sini hehe

    ReplyDelete
  4. jering n petai memang peberet tak kira masak apa pun

    ReplyDelete
  5. Assalam,

    Sedapnyer, rasa kekenyalan jering dlm mulut. Saya suka jering. Tapi kalu makan ni mesti hari Sabtu je dan di rumah agar tak berbau gi opis hari Isnin. Kalu kat public memang tak makan. Heeee....

    ReplyDelete
  6. my family biasa makan mentah dgn sambal belacan halia je Kak Ida...tak pernah lak nak masak gini..

    ReplyDelete
  7. sedapnye...
    terliur tekak
    mmg hantu jering dr kecik lg...
    sebab kat kg de pokoknye...

    ReplyDelete