Thursday, May 19, 2011

sambal ikan bilis dan terung bakar...

sedapnya....resepi ni rasanya kkida dah pernah share sebelum ni...btw, kkida rasa pasti semua orang pun tau macam mana nak buat sambal ikan bilis nikan! senang je...kkida guna cili merah hidup 4 biji, cili padi kecil merah 10 biji dan bawang putih 4 ulas...tumbuk kasar...
panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk dan sesudu besar cili blender hingga garing...masukkan belacan dan air asam jawa, garam, gula, perisa dan bawang besar potong bulat...masak hingga bawang layu dan sambal garing....masukkan ikan bilis goreng dan gaul rata...

sebelum tu bakar dua biji terung yang di belah dua tanpa minyak hingga masak dan lembut, ketepikan....kemudian goreng ikan bilis kecil dalam 2 sudu besar hingga garing dan ketepikan... tuang sambal atas terung bakar...

6 comments:

  1. thx kakida f0r the resepi...yg ni blm try lg,mgkn cuti buat kut.fyi,klu sya x de idea nk masak ape sya mesti bukak blog kakida ni utk cari resepi..byk jgk yg sya try & suma sedap.terima kasih sekali lg ye

    ReplyDelete
  2. Sedap kak menu ni pernah mkn dulu tang pedas dia tu yg menyelerakan.

    ReplyDelete
  3. sedapnya..
    baru tengok gambar tu belum rasa lagi

    ReplyDelete
  4. perghhhhhhhhhhhhh!silence killer menu ni Kak Ida, pecah pantang saya tengah tak makan nasi ni :D..sedapnya!

    ReplyDelete
  5. cara sy pulak, terung bakar ni sy akan lenyekkan pastu baru masukkan sambal belacan...cara tu pun sedap jugak kak....

    ReplyDelete
  6. azwa, time kasih kerana jadikan blog kkida ni sebagai panduan...:)

    CT, pedas-pedas manis tu yg sedap...berpeluh dahi di buatnya...

    DKK...:)

    Ixora...silent killer...hehe...

    Nur...memang dah lebik pun terung tu...nanti kkida akan cuba cara nur tu...

    ReplyDelete