Sunday, May 1, 2011

buttermilk biscuits/scones

salam, hari ni kakida relax, dapur tak berasap...hehe...kenapa? pertama kerana pagi tadi breakfast ringkas-ringkas je...nasi goreng dan roti canai instant dengan kuah kari ikan semalam...
kedua...tengahari ada majlis kenduri kahwin anak kawan di paya jaras...dan malam pulak memang makan apa saja yang ada since my dh not around....:)

tapi petang tadi kakida ada buat buttermilk biscuits ni since nak habiskan lebihan buttermilk yang dah nak due esok lusa...buat untuk minum petang...belah dua dan spread dengan jam dan creamcheese ketika biscuits/scones tersebut masih panas...yummy!

kenapa biscuits?....sebenarnya kakida agak keliru juga bila tengok texture buttermilk biscuit ni, tak ubah macam scones...kenapa pula mat saleh ni panggil biscuit i/o scones...yelah, texture biskut sepatutnya rangup....tapi buttermilk biscuit ni memang tak rangup...

btw, jika nak cuba ini resepinya,

2 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu besar baking powder
1 sudu teh garam
1/4 sudu teh baking soda
(ayak semua bahan)
1/2 cawan mentega sejuk, chopped
1 cawan buttermilk sejuk

caranya:
masukkan bahan kering dan cold cut butter dalam food processor dan kisar hingga menjadi breadcrumbs...keluar dan letakkan dalam mangkuk besar...buat lubang bahagian tengahnya dan tuangkan buttermilk pelahan-lahan sambil di gaulkan tepung dengan garpu atau pisau hingga semua bahan bersatu...jangan terlebih gaul...
letak doh atas papan canai dan uli sikit (5, 6 kali sahaja)...jangan terlebih uli takut nanti texturenya menjadi keras...taburkan tepung jika doh melekat...
dengan menggunakan kedua-dua tapak tangan, tekan-tekankan doh sehingga ketebalannya menjadi 1cm...terap dengan acuan bulat (gelas pun boleh)...bakar pada suhu 200C (reheat oven terlebih dahulu) selama 10 ke 15 minit... belah dua dan sapu dengan jam ketika masih panas....yummy!

6 comments:

  1. Assalam, wah....sedapnyer. Tq sharing recipie caiyang.

    ReplyDelete
  2. Salam Ida...

    Lamanya tak singgah sini rasanya...byk menu dah terlepas...wah! macam2 ada....:)
    jamu2 mata dululah...

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum kak ida.. selalu tengok mat gebu sebut2 nama akak..ni baru berkesempatan nak terjah.. minta izin link blog akak kat blog sy yer..seronoknya berada di sini.. mcm2 menu best n cerita sekali.. salam perkenalan dari sarawak :)

    btw bila akak sebut scones..sy mmg selalu dgr omputih sebut2 kat tv..tp lom penah try lagik..hehe

    ReplyDelete
  4. salam mamawana,
    sama-sama...

    salam cik cek,
    memang perasan lama gak tak nampak cikcek kat sini...:)

    HaSue,
    salam perkenalan juga dari kakida...jauhnya HaSue tinggal...tapi rasa macam dekat jekan...
    silalah link jika sudi....terima kasih...:)

    ReplyDelete
  5. salam ida...
    dpt scones ni seketul mmg kenyang...buttermilk ni masaalah nya exp. date cepat betul kan...xleh simpan lama2..kdg2 dh pegang letak blk...

    ReplyDelete
  6. salam kzai,
    sebenarnya resepi buttermilk ni senang je...ida search kat internet, bahannya hanya susu full cream campur cuka atau lemin juice sahaja...rationya 1 cawan susu: 1 sudu teh cuka/lemon juice...
    next time nak cuba buat sendiri je...tak payah beli...

    ReplyDelete