Wednesday, May 18, 2011

rendang tulang dengan nangka muda

hari ni kkida berinovasi lagi...hihi...mencipta resepi yang bukan-bukan nih...bukan cipta pun...cuma tukar bahan je...resepinya adalah resepi yang sama...

pagi tadi masa kat kedai kkida nampak nangka muda yang cantik ni...lepas tu adalah pulak tulang lembu...kkida teringat nak buat gulai tulang dengan nangka muda...maka kkida pun belilah tulang dengan nangka muda tu...

sampai rumah baru teringat nak cuba buat rendang dengan nangka muda ni...tapi lepas tu teringat patutnya beli daging tadi lagilah sedap buat rendang campur nangka muda...tapi kerana malas dah nak ke kedai...maka kkida hentam jelah buat rendang nangka dengan tulang ni...

jadi nilah rupanya rendang kkida untuk hari ni....benda yang tak pernah orang buat kkida buat...:)

tulang tu kkida rebus separuh empuk dulu...lepas tu masukkan kedalam kuali...masukkan semua perencah untuk rendang pedas (resepinya ada kat blog ni)...tambahkan air secukupnya dan rebus lagi dalam 5 minit...kemudian masukkan nangka muda, santan, garam dan perisa dan masak hingga kering dan nangka empuk...masukkan kerisik dan tambah santan jika nak lebih lemak lagi... bila dah jadi sedaplah pulak rasanya...

3 comments:

  1. resepi baru ni...tak pernah di buat org...sedap tu...^^

    ReplyDelete
  2. first time saya tahu ada resepi ni..memang wow!nampaknya Kak Ida

    ReplyDelete
  3. Yalah f.time dgr rendang tulang biasanya sup tulang jee !

    ReplyDelete