Wednesday, May 4, 2011

rempah kebab bangladeshi...

salam,
tak habis lagi saya ni dengan rempah bangladeshi...hehe...

sorry ye...janganlah boring pula dengan cerita kakida ni....hari ni kakida cuba pulak buat kebab menggunakan rempah kebab yang eka bawa balik dari bangla tu...:)

ikut exactly resepi kat belakang kotak rempah, cuma takda curd seperti yang di kehendaki dalam resepi tu...jadi kakida gantikan dengan yogurt...btw ok jugalah rasanya...

resepi kebab ni macam ni:

8 keping dada ayam, potong cubed
3 sudu besar rempah kebab, kalau takda guna jelah rempah apa pun takpa
5 biji bawang putih, tumbuk lumat
3 inci halia tumbuk lumat
1/2 cawan yogurt atau sour cream
garam, gula dan perisa

gaul semua bahan dan perap satu jam...cucuk kebeb pada lidi satay...panaskan gril pan atas dapur, tuangkan sikit je minyak dan gril kebab hingga masak...atau pun boleh gril dalam oven atau bakar atas arang... sos mayonnaise tu saja buat untuk kawankan dengan kebab ni...mix mayonnaise, readymade pesto sauce,salt, pepper, lemon juice...

4 comments:

  1. mujur kat ofis kejap tadi ada hi tea, ada satay, kalau tak, mau telan air liur tengok gambar2 satay Kak Ida ni :)

    ReplyDelete
  2. Assalamulaikum kak ida

    berselera juga ct tengok kebab ni. teringin juga nak cuba masak. harap2 ahli keluarga kat rumah suka makan dok meratah pun sedap gak ni :D

    mintak izin amik resipi dulu lah eh kak ida..macehhh kak :D

    ReplyDelete
  3. ahhh...xboleh tahan tengok kebab ni...sedapnyeee

    ReplyDelete