Sunday, May 22, 2011

red bean and mince beef gravy

untuk resepi atas ni kkida guna

1 tin besar red kidney bean
1 tin kecil tomato puri
1 cawan daging cincang
1 biji bawang besar putih, cincang
2 sudu besar cili blender
2 ulas bawang putih, cincang

caranya:
panaskan 3 sudu besar minyak dan tumis bawang putih dan bawang besar cincang hingga wangi...masukkan daging cincang dan masak sebentar...masukkan sos tomato puri dan kidney bean dan kacau hingga air kering...masukkan perisa cube daging, garam dan gula merah...kacau hingga kering... kkida guna 2 loaf french baguette ni...belah dan letakkan dalam dulang bakar yang dialas dengan aluminium foil ni...sapukan dengan mayonnaise...sendukkan mince beef and bean mixture tadi ke atas roti...pecah dan pukul 2 biji telur dan tuangkan atas mince beef dan akhir sekali taburkan mozarella cheese dan sos cili...bakar dalam preheated oven selama 10 minit atau hingga cheese kekuningan...angkat dan hidang panas... jika takda roti baguette macam ni boleh juga guna pita bread, tortilla bread hot dog bun, burger bun...atau sebarang jenis roti yang anda suka, makan dengan pasta atau jika suka makan macam tu saja...

5 comments:

  1. Aduh sungguh menggoda menu kat atas ni.. Nanti kongsikan resepinya dengan kami ye.. Tq Kak Ida.

    ReplyDelete
  2. salam kakida,
    sedapnyerrr...nasib baik sya ni x jadi jiran kakida tau.klu x konpem ari2 sya berguru dgn kakida.mesti dapur kakida ni mcm kt rancangan "chef at home" nk ape jer mesti ader bahannya.insyallah one fine day saya akan try buat resepi terbaru ni yer:-)

    ReplyDelete
  3. azwa,
    dapur kkida tak lah macam tu...susah nak store food banyak-banyak sebab cuaca kita tak sama macam cuaca mereka...sejuk dan makanan pun lambat rosak...

    ReplyDelete
  4. nampak sedap dan mudah, thank you for sharing Kak Ida, a must try ni

    ReplyDelete